SkyWork cuts down on EX-YU flights

SkyWork farewells Belgrade and cuts down on Zagreb flights

The Swiss based SkyWork Airlines will suspend services from Berne to Belgrade and cut frequencies on its flights to Zagreb. The airline will discontinue its three weekly service from the Swiss capital to Belgrade at the end of the 2012/2013 winter season, with the final flight operating on Saturday, March 30. The airline, which operates services with mixed equipment (a 72 seat Bombardier Dash 8 and the 31 seat Dornier) hasn’t managed to capitalise on the significant passenger movement between Serbia and Switzerland. Expensive tickets and the recent launch of Wizz Air’s service to Basel further impacted on SkyWork’s loads.

On the other hand, SkyWork will also cut down on frequencies to Zagreb. The airline launched two weekly flights between the two cities at the start of the 2012/2013 winter season in November. Effective immediately the service will now operate once per week, every Saturday, until the end of March. However, SkyWork will continue operating into the Croatian capital with three weekly flights planned for the summer with the Dornier turboprop. SkyWork will operate seasonal summer flights to the Croatian coast.

Over this winter season, besides the service to Bern, Belgrade Airport has enjoyed 21 weekly flights to Zurich and two weekly flights to Basel, with Jat Airways, Swiss International Airlines and Wizz Air all competing on flights to Switzerland. Over the summer, Jat plans to operate ten weekly flights to Zurich, while Swiss will run the service twice per day. Wizz Air will increase frequencies to Basel from two to three times per week. On the other hand, Croatia Airlines maintains double daily flights to Zurich.

Comments

  1. Correction: Swiss does not operate flights to Zagreb (if you count code share, than yes). The machine used is the one by Croatia Airlines.

    ReplyDelete
  2. Purger09:50

    Yesterday I had report about CTN in HSPP General Assembly. There were Mr. Kučko CEO, and Mr. Širac, member of board. So information that I told you are very black (and I will be able to tell them in few weeks) now are not secret any more:

    KUČKO I ŠIRAC POTVRDILI DA FIRMA POKUŠAVA PREŽIVJETI
    I DA JE STANJE CRNIJE NEGO SE PRETPOSTAVLJALO


    1. DOKAPITALIZACIJA OD 1 MILIJARDE KUNA
    Država će dokapitalizirati CTN sa 653 milijuna kuna, i to ne tako da će dati novac, već će dugove pretvoriti u dokapitalizaciju. Veći dio ovog iznosa prebacivanje je otplate kredita za A319/320 temeljem državnog jamstva kojeg je RH dala za CTN.

    No, tek zadnji dan pregovora Linić je izbacio još 210 milijuna kuna kroz zakonske kamate od 15-17% koje CTN nije državi plačala od 2006. Za ove kamate kompanija nije znala jer se otplata duga preko državnih jamstva vodila preko Ministarstva financija. Ni 3 velike revizorske kuće nisu "otkrile" ovih 210 milijuna, a što je g. Kučko direktno rekao (na postavljeno pitanje) da je pogreška revizora.

    Dakle iznos je 860 milijuna kuna, tome treba dodati 28 milijuna kuna koji su se i će se potrošiti na restrukturaciju. A onda je direktor spomenuo da iako je to 886 milijuna, da se zapravo brojka kreće oko 1 milijarde kuna koliko je država uložila u CTN. Ma što je tu 114 milijuna više-manje na ovakvim iznosima, a milijarde zvuci bar lijepo, okruglo.

    Vrijednost CTN-a je procjenjena na 1,8 milijardi kuna, dočim firma ima dovoljno "lufta" za dokapitalizaciju i da servisiranje svog daljeg rada nakon dokapitalizacije.

    Kako god bilo napravit će se novi program restrukturiranja (onaj stari više nije aktualan).


    2. NAMJERNO FRIZIRANJE VRIJEDNOSTI AIRBUS FLOTE SADA DOLAZI NA NAPLATU
    Airbusi su plačeni puno previše pa je u startu ovaj trošak bio prevelik. No, da bi se umjetno stvorila pozitiva u CTN-u računovodstveno se uvečala vrijednost zrakoplova (tj. nije se adekvatno smanjivala). Na direktno pitanje g. Kučko je rekao da je vrlo vjerovatno da je pretprošla uprava to učinila da papirnato prikaže dobitak i time isplati visoke bonuse zbog pozitivnog poslovanja.

    Kako se nije umanjivala vrijednost zrakoplova, sada se isto mora učiniti, tj. mora im se vrijednost umanjiti za 375 milijuna kuna (toliko su knjigovodstveno upisani više nego stvarno vrijede).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purger09:50

      3. KOMPANIJU SE TREBALO DOKAPITALIZIRATI DO 2007. JER DANAS SMO UCJENJENI NA DOWNSIZE
      Zapadne države Europe su svoje kompanije pomogle sa ukupno 18 milijardi EUR prije ulaska u Open Sky.

      (napomena: evo, predsjednik uprave nam je otkrio podatak koliko se dalo velikim kompanijama, a pošto je podatak izrečen pred širokim auditorijem na javnom mjestu ne može se u njega sumljati. - mislim da je sada nekim ljudima jako neugodno)

      Mi smo u Open sky ušli "u par minuta, bez ikakve najave i pripreme". To je jedan od glavnih razloga problema CTN-a.

      E sad, zašto je ta 2007. magična? Tada je osnovana Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je (citiram direktora Kučka) "produžena ruka Europske komisije". Da ne bude greške, govorimo o našoj Hrvatskoj agenciji, u državi koja još uvijek nije u EU.

      Prema članovima uprave Kučku i Šircu prilikom restrukturacije traži se od kompanije da napravi downsizing, oni to ne bi, štiti će djaltnike i flotu koliko će moći, ali prisiljeni su. Ova brojka nije definirana već ovisi od slučaja do slučaja. Npr. na Malti se tražilo da sa 12 smanje na 10 aviona, a u ČSA sa 39 na 20 aviona. Procjena je uprave da će Agencija tražiti da se flota i broj zaposlenih smanji za 10%. Zato odlazi TF (fox) i smanjuje se broj pilota za 9 (5 kapetana i 4 kopilota), te ekvivalentan broj kabinskog osoblja, mehaničara, administracije... Kako je 1 kapetan već otišao, a 2 kopilota prelaze na Q400, zapravo se radi o 4 kapetana i 2 kopilota koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. CTN još uvijek nezna hoće li to biti dovoljno ili će Agencija tražiti da se smanji još više aviona i zaposlenika. U svojoj analizi otvoreno sam rekao upravi "da smatram da je downsizing babaroga sa kojom se prijeti još od 2010. i onog poznatog Tatalovićevog dokumenta pred restrukturaciju, te da sada postoji netko drugi tko to traži od uprave koja si ne može pomoći". Dio pilota smatra da se radi o zastrašivanju prije pregovora o kolektivnim ugovorima, no kako god bilo naglašavam još jednom da se radi o Hrvatskoj Agenciji, ne Europskoj, po Hrvatskim pravilima, ne Europskim i da će naša Agencija tražiti ovako nešto (ako je to uopće istina) za našu Hrvatsku kompaniju kojoj isti vlasnik, Hrvatska država, otpisuje vlastite dugove dokapitalizacijom. Čudno samo meni ili....????

      Odabran je program State aida (one time, last time) koji se više ne može ponoviti u bar 10 godina, dok je odbačen MEIP program jer bi ugušio kompaniju koja nije u stanju servisirati takav "kredit" iz svog poslovanja, tj. vračati ga po komercijalnim osnovama, a što bi se smatrao ovaj posao sa restrukturacijom i otpisom dugova na ime dokapitalizacije.


      4. CTN MORA SAMA SMISLITI 500 MILIJUNA KN
      Prema tom State aid programu CTN mora sama smisliti pola vrijednosti, dakle 500 milijuna kuna koji se zovu "samodoprinos". U taj dio ulaze i komercijalni krediti, pa će se restrukturiranje protegnuti na 2011. kada je takvih kredita bilo. No, iako se isto prebacuje na 2011. ne može se ukalkulirati i 2 pilota koja su u to vrijeme otišla ?!?!?! Nije bilo preciznog odgovora zašto!

      Ovaj novac CTN mora prikupiti u 5 godina od 2011. do 2016. u kojem vremenu će se restrukturiranje provesti. Kompanija će to napraviti preko 280 milijuna kuna koje će uštedjeti na 109 otkaza (29 milijuna godišnje), rezanjem prava iz kolektivnih ugovora (17 milijuna godišnje), te ostalim uštedama.

      Uzgred, ukupan trošak godišnje plače djelatnika je 300 milijuna kuna.

      Nadalje kompanije će ove godine dati jedan Airubs u sale and leaseback, i još jedan iduće godine. To ne žele, to nije dobro, no to je jedini način da prežive. Jedini. Naglašavaju da je dokapitalizacijom cijela flota Airbusa postala vlasništvo CTN-a (naravno, osim onih koji su ili će ići na sale and leaseback). Kompanije može sale and leaseback avione, motore, ili prodati zemljište na ZLZ, te prodati slotove. To su jedine stvari koje vrijede.

      Delete
    2. Purger09:52

      5. LJETNI RED LETENJA JOŠ NIJE NAPRAVLJEN ALI BITI ĆE MANJI NEGO PRIJE
      Ljetni red letenja se radi i to definitivno sa flotom od 12, a ne 13 zrakoplova. TF sigurno odlazi i ljetni red letenja se radi bez njega. Smanjit će se broj letova.

      Gotovo sigurno se ukida LGW, no postići će se sporazum sa LGW oko mogučnosti zadržavanja "djedovskih prava" i mogućnosti kasnijeg ponovnog pokretanja letova, poglavito ako se prodaju slotovi za LHR.

      LHR se ove godine sigurno ne ukida, ali za iduću se treba vidjeti koliko bi se novaca dobilo za slotove. Ako se ukine LHR letovi će se prebaciti na LGW pod uvijetom da se postigne sporazum sa njima o privremenom prekidu letova i zadržavanju "djedovskih prava". Ne zna se hoće li se ukinuti LHR iduće godine.

      Pokušat će se zadržati neke linije tako da se na njih stave neki drugi prijevoznici, iako će Agencija tražiti da se smanji i broj linija, ne samo zrakoplova. Hitno će se krenut u pregovore sa Adrijom da se postigne neki deal sa njima da oni lete na nekim linijama, a ako ne Adrija onda neki drugi prijevoznici. Svakako će se zadržati komericijalne linije. Ne treba se bojati Agencije koja bi tražila ukidanje nekih linija jer "profitabilnost linija se može računati na nekoliko različitih načina" (citat g. Kučko) Mislim da smo to i mi ovdje zaključili da je "profitabilnost" linija jako rastezljiv pojam i bez ove izjave g. Kučka.


      6. PSO ĆE SE NASTAVITI
      Kompanija je prošle godine dobila 9 milijuna kuna za PSO, ali ove godine već je naplatila 30 milijuna, dok će ukupno dobiti 90 milijuna kuna. I tako iduće 3 godine. Domaće linije ne mogu biti komercijalne, u Europi takvih linija ima oko 180 (a mi ih eto imamo 10-tak). G. Kučko istakao je da kupon za liniju ZAG-VIE iznosi 80 EUR, dok za ZAG-DBV košta 30 EUR uz veće troškove (duži let i PDV). G. Kučko nije, nažalost, objasnio ovu rečunicu.


      7. PREGOVARAMO SA AIRBUSOM
      Nije istina da je išta sa Airbusom dogovoreno. Ugovor je štetan za CTN. G. Kučko je doslovce rekao (citiram) "Ugovor je po principu platiš 5 dobiješ 4".

      Do sada su obavljena 3 sastanka sa Airbusom, dogovora još nema. G. Kučko se složio sa mnom da neće moći isporučiti Airbuse prema odgodi 2015-16, jer ih Agencija tjera na downsizing, tj. moraju se riješiti jednog aviona, pa samim time nemaju u tom periodu pravo uzimati nove avione. Dakle, ova 4 A319 nemogu se preuzeti najranije do 2017. godine. G. Kučko se složio da bi prolongiranje na 2020. značilo da će CTN do tada imati ozbiljno staru flotu A319/320.

      Za starih 6 Airbusa ostalo je još 150 milijuna kuna kredita.

      Na moje direktno pitanje da li će se Airbusi zamijeniti sa CSerijom kako je isticano u posljednjih par dana, rekao je da Bombardier redovno hodočasti kod njih na sastanke, no da se to neće desiti, nikakvi pregovori na tu temu nisu vođeni, a i neće biti.


      8. MINUS NA KRAJU 2012.
      Minus na kraju 2012. iznosi 70 milijuna kuna, no smanjivanjem previsoke i nerealne vrijednosti zrakoplova on će iznositi preko 300 milijuna kuna. Računovodstveno. Iskreno zabolila me glava od tih silnih stotina milijuna koji se stalno spominju. Ljudi, pa ovdje se radi o 1 milijardi kuna, novi terminal ZLZ će koštati samo nešto više od toga 1,6 milijardi kuna.

      G. Kučko je djelovao kao "čovijek iz puka", rado je odgovarao na niz pitanja, raspravljao, prisno komunicirao, nije se postavljao prepotentno. Pokazivao je veliku želju da firma preživi i da se ne boji ući u borbu. No, večina pilota smatra da je ovaj crni scenarij zapravo samo pritisak prije pregovora oko kolektivnih ugovora. Bilo je rečeno i nekoliko netočnih navoda kao npr. da se ulaskom u bankrot i otvaranjem nove kompanije gube apsolutno sva prava poput slotova, tj. da se sve mora graditi ispočetka. Kad sam dao primjere Brusselsa, Alitalije i Olympica malo se začudio, porazgovarali smo o tome i nije ustrajao na svom stavu.

      Za kraj, hvala pilotima na velikom pljesku nakon mog predavanja.

      Delete
    3. frequentflyer13:06

      Purger, hvala vam puno. Jedinstven uvid na opasnost na CTN-a.

      Zašto ne mogu CTN / HR vlade kupnju 9A-CTF od GOAL za ostatak vrijednosti (~€4m) i vlastitog?

      Delete
    4. Purger14:48

      Više-manje sam prenio što je tamo receno od strane predsjednika i clana upreve. Moji zaključci su ovdje izuzetak. Iako je moje predavanje bilo nekih 20 minuta, više sam se koncentrirao prenijeti vam njihove stavove, a ne naše prijedloge i "listu želja" (bile one pametne i realne, ili ne).

      Prijedloga je bilo mnogo. Vrlo pametnih idea se culo od clanstva. No, sto ce uprava napraviti... to je ipak misterija. Nadam se da ću više znati nakon odlaska na kavu sa prof.dr. Tatalovićem jednim od bitnijih direktora (zaduzenog za strategiju CTN-a) na koju me pozvao još prosli tjedan, ali nisam imao vremane radi pripreme ovog predavanja.

      Delete
  3. SuisseOuest10:19

    Great news wrt BSL-BEG flights: it seems they are going to be operated with Belgrade based aircraft this summer with arrival in BSL around 5pm. Way better for connections to other parts of Switzerland. Of course, it is not super cheap anymore, June flights are 40E per segment, May is 70-90E which is getting pretty close to JU/LX prices (on airfare alone, without credit card extra charge or any luggage).
    Still, I'd be even happier if those flights were Wed/Fri/Sun instead of Tue/Thu/Sat :)
    Now all we need is EasyJet (or Swiss, I'm not picky) from Geneva.

    ReplyDelete
  4. What are you talking about, CTN has 2 daily flts to ZRH ?!
    Do you check what you write at all?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As it says in the article – it has daily flights in the winter and increases to two daily during the summer,.

      Delete
    2. They hav 2 daily in the winter too! They have such amount for the last few seasons.
      What is your source for a daily flight?

      Delete
    3. frequentflyer13:10

      ^ Sky's right, admin. Double daily line ZAG-ZRH - even in winter.

      Morning OU 460/461
      Evening OU 464/465

      Delete
    4. Purger14:55

      Two daily flights OU has to ZRH is on for at least 20 winters now. This winter time-table is:

      OU460/461 1234567
      ZAG 0830 - 1005 ZRH 1105 - 1225 ZAG

      OU464/465 -234-67
      ZAG 1645 - 1820 ZRH 1900 - 2020 ZAG

      OU 464/465 1---5--
      ZAG 1655 - 1830 ZRH 1910 - 2030 ZAG

      Delete
  5. Anonymous12:40

    never understood who would fly with SkyWork as tickets seemed to be super expensive.

    ReplyDelete
  6. frequentflyer13:14

    Skywork is clearly expensive, but you have to remember:
    1. they are based in Switzerland (much higher cost of operations than being based eg in Croatia)
    2. flights are aimed at business market, not tourist (and this applies to their entire operations, being based at major airports etc)
    3. costs are kept as low as possible using props, fuel prices would make jet ops expensive

    I think it's great what they have tried to do, and obviously with some success! Yet to try them, and they're back to 3-weekly out of ZAG in the summer schedule again once things pick up.

    A good read about the strategy and potential problems of the airline that CAPA did a few months back:
    http://centreforaviation.com/analysis/switzerlands-skywork-airlines-is-hoping-to-prove-that-small-is-beautiful-84304

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doot13:52

      "flights are aimed at business market"

      What does that even mean, really? HOW are they "aimed at a 'business' market"?

      Delete
  7. Doot13:50

    I loved this route. Flew it twice, both times one-way.

    Love Berne airport. Love the 30mins check-in time.

    Didn't like the high prices so much. What are they thinking?

    The only thing they were semi-competitive on was last-minute one-way.

    ReplyDelete

Post a Comment

EX-YU Aviation News does not tolerate insults, excessive swearing, racist, homophobic or any other chauvinist remarks or provocative posts with the intention of creating further arguments. A full list of comment guidelines can be found here. Thank you for your cooperation.