Serbia and Azerbaijan eye future flights

Belgrade - Baku service imminent according to Serbian government

The Serbian government has announced that flights to Azerbaijan are likely to be launched soon as the two countries have already prepared the legal framework for future services. During the fourth meeting of the Joint Intergovernmental Commission on Trade and Economic Cooperation held in Baku on Monday, Serbia and Azerbaijan drafted an Air Service Agreement, which the two sides say will be signed and ratified shortly. “We think that this area [aviation] is a priority for the development of relations between our countries and we will strive to get it [Air Service Agreement] signed quickly. The legal framework established between Azerbaijan and Serbia allows for our relations to continue developing without any limitations or problems", the Azeri Economy and Industry Minister, Shahin Mustafayev, said.

The Serbian Deputy Prime Minister and Minister for Trade, Tourism and Telecommunications, Rasim Ljajić, said there is strong interest for flights between Belgrade and Baku to be launched and that the two sides are now studying ways in which airlines from both countries can cooperate on this route. "A direct air service, which will be introduced, will help expand and improve both travel, as well as our economic relations. This is the first step in boosting our ties", the Minister said. Mr Ljajić added that travel between the two countries will be fuelled by Serbia's plan to abolish visa requirements for Azeri citizens. "We are offering a full liberalisation of the visa regime, where citizens of both Azerbaijan and Serbia can travel to each others' countries without visas". Currently, Azeri citizens require visas for almost all countries in Europe with exception to several former Soviet states, as well as Bosnia and Herzegovina and Macedonia.

Azerbaijan's national carrier, AZAL, considered flying to Belgrade on several occasions. The carrier at one point was interested in acquiring a stake in Serbia's former national airline Jat Airways and contemplated operating some of its US-bound flights via the Serbian capital. In 2011, it was also discussed for its flights to Zurich to operate via Belgrade in order to make the service more viable. The Serbian government offered to issue the carrier fifth freedom rights at the time, allowing AZAL to sell tickets on the Belgrade - Zurich sector as well. AZAL maintains flights to a number of European cities. It operates a fleet of 32 aircraft including the Boeing 787 Dreamliner.

Comments

  1. Anonymous09:21

    tHis would be excellent. Azal would be a nice addition at BEG.

    ReplyDelete
  2. Anonymous09:29

    I wonder if Air Serbia would maybe consider this route?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18:19

      it's outside of their flying range and so would mean having to break their existing bank structure ... i therefore doubt it

      Delete
  3. Anonymous09:54

    This is like the fourth time politicians have been announcing these flights and nothing has become of it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18:20

      just like JU flying to USA

      Delete
    2. Anonymous21:27

      +1

      Delete
  4. Purger10:03

    SVAKI 100. TRANSATLANTSKI LET JE LCC

    Niskotarifne tvrtke sve više šire mrežu destinacija i flote za svoje transatlanstske letove. Trenutno LCC imaju 1% transatlanstkih letova, no ubrzano se šire.

    Norwegian leti sa flotom od 8 Boeinga 787, a ima još 11 naručenih. Transatlantski letovi odvijaju se iz Osla, Stockholma, Copenhagena i Londona LGW, a lete za New York, Fort Lauderdale, Oakland, Los Angeles, Orlando, još ove godine (u studenom) planiraju krenuti sa letovima za Las Vegas, San Juna, Puerto Rico, Point a Pitre (Guadeloupe) i St.Croix (US Virgin Islands), a u prosincu kreću letovi za Baltimore, Boston i Fort de France (Martinique). Osim na prekoatlanstkim letovima kompanija leti iz za Bangkok.

    Wow air je Islandska kompanija koja koristi svoju prednost da sa uskotrupcima uspjeva dobaciti i do Sjeverne Amerike i do Europe, tako da putnici imaju mogućnost konekcija iz destinacija u Europi preko kratkog transfera u Islandu za Sjevernu Ameriku. Trenutno imaju 5 A320/321, no čekaju isporuku još 3 A320, te dovršavaju pregovore oko kupovine 2 A321 koji će povečati broj letova za Sjevernu Ameriku, te planiraju do 2020. imati flotu od 30 aviona. Ove godine su prvi puta zabilježili profit nakon tri godine letova, što je bilo prije nego je planirano. Lete za Montreal, Toronto, Baltimor i Boston. Letovi se konektiraju na 20 destinacija u Europi.

    WestJet ima flotu od 140 aviona, no prvi od 3 Boeinga 767-300 upravo im je isporučen. Kompanija već leti na liniji za Dublin i Glasgow a od proljeća kreću letovi i za London LGW.

    Air Canada Rouge ima 34 aviona od čega 14 Boeinga 767-300, te ima još 15 naručenih 767. Leti iz Kanade za Barcelonu, Ediburgh, Dublin, Lisabon, Manchester, Nicu, Rim i Veneciju, a od proljeća kreće letjeti za Budimpeštu, Casablancu (Maroko), Glasgow, London LGW, Prague, Varšavu

    Air Transat ima 25 aviona od čega 21 širokotrupac (Airbuse A310 i A330). Lete iz Montreala i Toronta za Amsterdam, Atenu, Barcelonu, Basel, Birmingham, Bruxelles, Bordeaux, Budimpeštu, Dublin, Faro, Glasgow, Lamezia, Lisabon, Lyon, Madrid, Malaga, Manchester, Marseille, Nantes, Nice, Paris, Porto, Prag, Rome, Toulouse i Venecije, a od iduće godine kreću sa Pisom i Zagrebom. Velika većina linija im je sezonska.

    Od zime kreće i Luftansina long-haul NTT Eurowings koji već ima A330-200 i Boeing 767-300, te kreće sa letovima za Varadero, Puerto Platu i Punta Canu (od studenog) i Fort Laurdeldale (od ožujka). Osim toga od prosinca kreću sa letovima i za Bangkok, Phuket i Dubai.

    I Ryanair je najavio transatlanske letove. U Aziji i Australiji nekoliko kompanija leti long-haul LCC letove.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12:51

      FY je pre nekoliko dana objavio da ne razmislja vise o LCC transatlantskim letovima.
      INN-NS

      Delete
    2. Purger13:02

      Pa i više je nego indikativno to što se dešava sa LCC, a poglavito širenje na long-haul. Mislim da je to samo još jedan udarac hubnim kompanijama (legacy carrierima), a svakako ne pogoduje razvoju transatlantskih letova Air Serbie. Obzirom na ekspanziju za očekivati je pokretanje i takvih letova na našim prostorima (eto Zagreb dobiva prvu takvu liniju iduće godine za Toronto), a tome je vrlo teško konkurirati, i daleko jačim igračima.

      Delete
    3. Anonymous13:42

      PurgerSeptember 30, 2015 at 1:02 PM

      A, Zagreb je merilo čega?
      Ne razumem poentu. I iz Beograda imate niskotarifne i "uobičajenotarifne" prevozioce, ka istim odredištima. To nikako ne znači da jedni istiskuju druge, nego samo da možemo da se radujemo konkurenciji koja će, možda, da donese niže cene.

      Delete
    4. Purger14:36

      Nije Zagreb ovdje postavljen kao mjerilo. Odakle ste to zaključili? Samo je naglašeno da u ovu regiju dolaze LCC long-haul već sada, a u budućnosti je za očekivati toga i daleko više. Što će otežati posao bilo kome tko leti na transatlantskim letovima.

      Pretopostavimo diskusije radi da Air Serbia želi letjeti za Toronto, a istovremeno LCC pokrene letove iz Zagreba, Beograda, Ljubljane, Bucharesta, Atene, Soluna i Sofije za Toronto. Nije li time broj potencijalnih , poglavito transfernih putnika na Air Serbijinim letovima bitno manji?

      I to je bila poanta cijele priće.

      Anonymous September 30:
      Čemu ovaj ton? Zašto pobogu? Niti sam ja otrkio da LCC lete na transatlantski letovima, niti je to novina velikoj većini čitatelja ovdje. Ja sam samo danas ostao iznenađen činjenicom da su dostigli 1% letova, što je enormno mnogo poglavito u kontestu činjenice da takvi letovi postoje vrlo kratko. Nemojte mi samo reči da ste vi pretpostavili ili znali da je to tako. I tada me interesiralo kakvo je trenutno stanje letova. Iskreno iznenadio sam se da ih ima toliko mnogo. Još do nedavno Norwegian je letio tek dvije destinacije u SAD-u (prvi let su imali prije malo više od dvije godine), nešto malo Air Transat, Air Canada Rouge nije ni postojala prije tri godine, kao ni Wow, a WestJet je tek krenuo sa tim letovima.

      Delete
    5. Anonymous14:37

      AnonymousSeptember 30, 2015 at 1:42 PM
      Sta to mi imamo i iz BEG isto? Ko to leti za Toronto? Ko to leti iz Beg na tako daleke destinacije?
      Covek je normalno poceo da prica o GLOBALNOJ AVIJACIJI I TRANSLATLANSKIM LETOVIMA I TU UBACIO PRIMER ZAGREBA I NAJAVLJENE LETOVE ZA TORONTO.
      Purger je covek koji se ne javlja svaki dan na ovom forumu, ne vredja pojedince i uglavnom iznosi korisne informacije, statistiku... Ostavite coveka na miru.

      Delete
    6. Anonymous16:51

      +100

      Delete
    7. Anonymous16:57

      @AnonymousSeptember 30, 2015 at 2:37 PM
      Verujem da Purgeru nije potreban zastupnik, pa ne znam zašto se javljate u tom svojstvu.
      Da Vam objasnim:
      To što će neki LCC da leti za Toronto ne mora da bude ništa značajno u sklopu cele price o prekoatlantskim letovima, na kojima počinju da lete LCC. Uostalom, Sky Greece je leteo iz / za Zagreb. Propao pokušaj, a bilo ih je i ranije, od drugih manje poznatih kompanija.
      Beograd je pomenut tek tako- s naglaskom da imamo letove "legacy carriers"-a na istim prugama kao i LCC. U projektovanoj budućnosti, tako može da bude I sa prekoatlantskim letovima. Je l' sada jasnije?

      Delete
    8. Purger19:40

      SkyGreece nepoznata kompanija sumljivog porjetla sa jednim avionom , dok je Air Transat poznata, stara kompanija sa tisućama letova i veliom flotom nikako nisu isti. Ovakve dvije stvari nisu usporedive.

      LCC je uništio velik broj jakih igrača, naštetio čak i najjačim Lufthansi, Air Franceu i Britishu. Nerazumni i megalomanski long-haul letovi uništili su Malev, ČSA, Tarom, Alitaliju, Olypic, Austrian, Swiss, Sabenu... Long haul je daleko opasniji, rizičniji i kompliciraniji nego letovi sa uskotrupcima. A kad spojiš LCC i rizik long haula onda je to ubitačna kombinacija. Još tome dodaj velike igrače koji će se boriti za eksluzivitet na ovom području koji im još jedini donosi profit!

      U tom kontekstu ovakva odluka je još smjelija i samo pokazuje zašto daleko veći igrači poput Aegeana nemaju hrabrosti krenuti u tom smjeru i postavlja pitanje upitnosti Air Serbijine odluke.

      Delete
    9. Anonymous22:01

      A3 Ima sasvim drugacije poslovanje nego ASL to bi vi kao ekspert posto se tako predstavljate da znate.
      INN-NS

      Delete
    10. Anonymous22:25

      How is A3's strategy and business model diferent than JU's?
      Do you mean that A3 has a goal to be profitable but JU wants to loose money?
      Then you are right!

      Delete
    11. Anonymous22:37

      Odakle ljudima tako neka prica da je AirTransat neka velika kompanija sa velikom flotom aviona? Ja ne mogu vjerovati ovakvim glupostima. Oni su carter kompanija i poznati su po losoj kvaliteti i sa brojnim incidentima zbog loseg odrzavanja aviona. Ja radim u Torontu na aerodromu i ne bi ni pomislio da sa njima odem ni do Kube.Kanadjani ih izbjegavaju ne samo zbog lose usluge nego i zbog sigurnosti. Taodjer odkud ljudima da su oni neka poznata kompanija? To je stvarno ludost da kopmanija sa 13 aviona znaci nesto u globalnoj mrezi aviokompanija.

      Delete
    12. Anonymous22:41

      A3 ima skroz drugaci hub sistem i drugacije poslovanje od ASL oni prevoze takodje puno turista idt.
      INN-NS

      Delete
    13. Anonymous23:15

      A3 has its main hub in ATH and JU in BEG.
      In addition to that it flies yourists during summer to the islands.
      Last year it was the modt profitable full service airline in Europe. BUT it doesn't try to fly to America. Despite having a much biger hub than JU and very large diaspora and local tourists in the Us and Canada.

      Delete
    14. Sačuvaj me Bože INN-NS23:28

      Air Transat ima 25 aviona od čega 21 širokotrupca, leti na 82 destinacije od čega dobar dio u Europi. U prošloj godini su imali skoro 4 milijarde CAND prihoda i 23 milijuna CAND profita.

      Usporedbe radi flota toliko hvaljenog "mega-globalnog" igrača Etihada je samo 4 puta veća, a imaju tek 50% više destinacija, te samo duplo više prihoda.

      Cicko mali Marko, kako je A3 drugačiji od JU. Imaju hub u glavnom gradu, vežu konekcije na taj hub, imaju A320 flotu + turboprope, legacy su carrier, dakle sa full servisom (nisu LCC), imaju valove i konekcije. E ovo ti ulazi u jedan od top 10 bisera moj Cicko. Uz bok sa A330 za Peking u martu, CEO Lufthanse, Austrian koji nije profitabilan...

      Delete
    15. Anonymous00:09

      @Sačuvaj me Bože INN-NS

      Kad vec poredis ove dve kompanije, velicine njihove flote i broj destinacija, da li bi, mogao nama laicima, da napises koliko dnevnih letova imaju i jedna i druga kompanija? Jer mi je jedino logicno objasnjenje da "mega-globalni" igrac ima mnogo vise dnevnih letova sa 4x vecom flotom sa tek 50% vise destinacija u odnosu na drugu kompaniju.

      MM

      Delete
    16. Anonymous00:59

      Stalno uporedjujete razlicita trzista jel srpsko veliko kao i grcko jel srbija ima more .
      Ja ne znam koji je razlog sto A3 nema A330 iako bi mogao mozda nema zbog Star Alijanse ne znam .
      ASL ce imati profitabilbne letove zato sto nije tesko napuniti 560 sedista za JFK a to sto ste ljubomorni mene ne zanima.
      INN-NS

      Delete
    17. Anonymous01:02

      To jedino moze Nemjee da nam objasni sto A3 nema A330.
      INN-NS

      Delete
    18. Sačuvaj me Bože INN-NS09:00

      Ma naravno da Etihad ima daleko više letova. Air Transat najčešće leti po 1 ili tek nekoliko letova tjedno za velik broj destinacija i to najčešće sezonski. U srži on je charter kompanija sa otvorenom mogučnošću prodaje karata na slobodnom tržištu. No, reči da su oni malena i nebina kompanija je glupost. Isto tako reči da je Etihad velika kompanija je jednaka glupost. U relacijama Lufthanse, Air Francea, Britisha, Delte, Uniteda, Americana, Air Chine, China Southerna, China Easterna, Turkisha... pa čak i Emiratesa oni se nikako ne mogu nazvati mega-kompanijom. E sad da jesu bitno veći od Air Transata jesu, nararavno, da je to potpuno drugačija kompanija, naravno da je, ali reči da je Air Transat malena i nebitna kompanija je u najmanju ruku čudno.

      INN-NS opet se izvlačiš radi nečega što si provalio a nisi razmislio. To što neka kompanija ima ili nema more nema apsolutno nikakve veze sa njenom veličinom ili strategijom funkcioniranja. Swiss nema more pa što? Danas možeš razlikovati nekoliko kompanija:

      Ultra LCC (Ryanair)
      LCC (EasyJet)
      Kombinirana LCC koja je LCC ali istovremeno radi konekcije i ima neke druge elemente hub-kompanije (Germanwings, HOP)
      Charter kompanije (Thompson)
      Leasure kompanije što su zapravo charteraši sa slobodnom prodajom (Condor, Air Transat)
      Kompanije koje iznajmljuju avione drugim kompanijama, a pokoji puta imaju neku specijaliziranu liniju npr. lete linije za radnike neke tvrtke između dviju tvornica npr. Airbusa (Titan, Trade Air)
      Kombinirane niche kompanije koje koriste razne sustave istovremeno (flyBe)
      Lokalne minijaturne kompanijice (B&H Airlines)
      Regionalne kompanije (Regional, Cityline)
      Manje hubne kompanije, najčešće flag carrieri (Air Serbia, Croatia, Aegean, TAROM)
      Srednje velike hubne kompanije (SAS)
      Globalne hubne kompanije (Lufthansa, British, Delta, Turkish...)

      Ti si se pozvao na drugačiji sistem hubova, drugačiju kompaniju i rekao glupost. Hajde mi molim te reci gdje bi ti od gore navedenog smjestio Aegean, a gdje Air Serbiu?

      Delete
    19. Anonymous09:39

      A3 is a real private business.
      JU is a political project.

      Delete
    20. Anonymous10:31

      Sačuvaj me Bože INN-NS
      +1000!

      Delete
    21. Anonymous12:49

      In my humble opinion, the no frills flights should be forbidden at routes longer than 3000km.

      ot

      Delete
  5. Anonymous10:06

    Miroslav Janjić, current BNX director general has announced flights from BNX to some Arab countries. He said he was in negotiations. Might be, he thought of Azerbaijan too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:18

      Da, da.. sve su to "arapske" zemlje ;)

      Delete
  6. A good friend of mine who is quite high in the Azeri ministry of economy told me that the last time the Serbian government was in Baku, they were not informed about it and only found out once they returned to Belgrade.
    As far as AZAL goes, they themselves have no interest in flying to Belgrade (at least not now) as they have other priorities.

    If AZAL was to fly to Belgrade then this deal has to be pushed through political channels. Then again, with AZAL's growing network, I really wonder what JU can offer them.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:22

      What JU can offer them is quite obvious. An amazing connectivity grid in the Balkan region, where AZAL is almost non-present.

      Delete
    2. Nemjee10:27

      Yes but how big is the Baku-Balkans market? Furthermore, one of the biggest markets over here is Budapest which is going seasonal (if it returns).
      In addition to all that, JU would be competing with TK which has an extensive Balkan network and serves Baku five times per day, where two of those flights are operated by A332.
      Also, AZAL had an interline/codeshare with Pegasus so they can kind of already have a partner.

      Delete
    3. Nemjee10:28

      And talking of Budapest, Wizz Air has become extremely popular in Baku and many use it to connect onwards to Europe - even if they have to check in their luggage again.

      Delete
    4. Aэrologic14:23

      As far as i know Wizz Air isn't flying to Baku since March, they didn't restart flights either.

      Delete
  7. Anonymous10:16

    Cool! Besides the gulf carriers, BEG has been lacking these more "exotic" airlines on its tarmac. Good decision - makes both economic and tourism sense. Both countries are in extremely good relations with one another, and Azeris are building a large chunk of Corridor 11 highway in Serbia, while Serbian building companies are active in Azerbaijan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemjee10:19

      Yes but this route would have to be sustained by connecting traffic on either end given that there are about 10 passengers per day travelling between Serbia and Azerbaijan.

      Delete
    2. Anonymous10:27

      Definitely. Therefore, I am more inclined that it will be a JU code-share flight, than an AZAL one. But we will have to wait and see...

      Delete
    3. Anonymous11:13

      Baku bi bila najdalja destinacija ASL tesko u ovom trenutku. Svakodnevni letovi nikako.

      Delete
    4. Anonymous14:14

      Да ли рачунаш AUH?

      Delete
    5. Anonymous14:26

      Ni AUH ni Hurgadu.

      Delete
  8. Anonymous12:32

    Bas me zanima ko je toliko zainteresovan za ovu rutu? Let ne moze biti ispod 200 eur teoretski, plus viza sa Srpske drzavljane za AZ je 80 usd. E sad to i nije puno nekih 260 eur, ali treba znati da je AZ jedna od najskupljih destinacija na istku da na bookingu ne postoji pristojan hotel ispod 30 eur po noci.
    Sto se tice poslovnih putnika, verujem da ih nema vise od 1000 na godisnjem nivou.
    Jos jedan TAP je na vidiku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14:29

      Azeri prave auto puteve kroz Srbiiju, zato im treba let.

      Delete
    2. Anonymous15:52

      Prave deonicu na koridoru 11, koja ce biti zavrsena do septembra 2016. To nije sigurno.

      Delete
  9. Anonymous15:08

    Nicely decorated airliner.

    ot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fully agree. Beautiful livery.

      Delete
  10. Anonymous15:12

    Bilo bi odlicno kad bi ASL letela 3-4 pw i prema jos nekim destinacijama koje joj nedostaju pred JFK letove .
    INN-NS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous15:57

      ASL with its great new service, it's luxurious lounge and its rapid expansion is quickly gaining a reputation as the future Singapore Airlines of South Eastern Europe!
      Just a few more connections are needed and it's transatlantic network will be very successful and expand to many cities of USA and Canada.

      Delete
    2. Anonymous16:57

      Ima mogucnost da postane niko ne zna sta se moze desiti .
      INN-NS

      Delete
  11. Anonymous22:47

    Cvijanoviceva je najavila Milionsko ulaganje u BNX .
    Svaka cast
    INN-NS

    ReplyDelete
  12. Anonymous23:39

    A ko je investitor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous09:41

      "BANjALUKA - U Aerodrom "Banjaluka" u narednom periodu biće uloženo oko sedam miliona KM, kako u infrastrukturu, tako i u opremu, najavljeno je u sredu posle sastanka premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića sa rukovodstvom aerodroma."

      Delete
    2. Anonymous10:30

      Neither the airport nor the government, have a penny. Bribery and corruption at its best, in both the government and the airport boards.

      Delete
    3. Anonymous11:50

      Pozdrav Anonymous October 1, 2015 at 9:41 AM,

      nije navedeno u kojem periodu će biti uložene te pare. Nema od tog ništa. Tako su oni već više puta izgradili aerodrom u Trebinju.

      Kinte nemaju, prodaju maglu. To je sve.

      Delete
  13. Anonymous21:31

    When politicians will stop to talk about aviation?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous08:55

      Anon 9:31 PM

      Ask politicians!

      In addition, if you wanted to ask a question about when some politicians will stop talking about politics on this blog one of my answers can be that I see no politicians participating in the discussions here at all.

      Delete
    2. Anonymous12:55

      May be, the colleague wanted to ask when the Balkan politicians would stop managing civil aviation in the countries they are from?

      Delete

Post a Comment

EX-YU Aviation News does not tolerate insults, excessive swearing, racist, homophobic or any other chauvinist remarks or provocative posts with the intention of creating further arguments. A full list of comment guidelines can be found here. Thank you for your cooperation.