Niš delays airport management decision

NEWS FLASH


Local authorities in Niš have delayed a motion in parliament to transfer management rights of Constantine the Great Airport from the city to the state following a wave of protests. A vote was due to take place today, with the governing coalition to support the proposal. Those opposed to the motion believe the change in management is linked to the recent takeover of Belgrade Nikola Tesla Airport by France's VINCI and that Niš's passenger growth will be capped as a result. However, the government has denied such claims, insisting that it plans to continue to grow the airport's operations, maintain its three euro fee for handling, landing and passenger services, as well as invest in the expansion of the terminal building and new control tower. The vote has now been delayed until further notice. The airport was initially managed by the state until rights were transferred to the city in 2010.

Niš has been hit by a wave of protests over plans to transfer control of the airport

Comments

  1. Anonymous11:11

    Dirty games by SRB government as usual!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:36

      The same government that made the airport operational in the first place?

      Delete
    2. Anonymous11:39

      Yes, the same government.

      Delete
    3. Yes, but now this is inter-SNS struggle. Zorana wants to control Niš

      This is more question about over-centralization of everything in Serbia.
      Hopefully they will find a way to further invest in NIŠ, leaving it in hands of local government.

      Delete
    4. Anonymous12:20

      Nis nema para da finansira aerodrom i leteove sa njega. Nije to Zadar gde sveki stranac donese od 300 do 1000 jura zarade gradu i ekonomiji vec se vozaju beogradski lelemudi i niski gastosi kojima je tesko pare isterati iz dzepa.

      Delete
    5. Anonymous12:31

      то може да се регулише на другачији начин, а не овако као што ови дрипци из власти хоће

      Delete
    6. Anonymous14:59

      Svejedno. Ne znam kako oni mogu da imaju saobracaj a da neko to ne dotira. Nis ima saobracaj od 1980ih i uvek je neko morao da ih dotira. Ne verujem da moze u Skupstini da prodje zakon o trajnim dotacijama za niski aerodrom. Odmah ce da se jave sa Ponikva i Ladjevaca.

      Delete
    7. Anonymous04:27

      "Dirty games by SNS government as usual!"

      Fixed for you...

      Delete
  2. Anonymous12:04

    To be honest, I am torn here. From one hand, I really think decentralization is good, but from the other hand, I fear local authorities are not competent to run the airport professionally in a way that the Government would be. So I really do not know what to think of this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12:22

      Mislis da Zorana, blajhana plavusa ista vise zna o tome? Ona je profesor na SegaMega Univerzitetu. Vlada Srbije ima pristup parama iz budzeta koje su neophodne za opstanak aerodroma.

      Delete
    2. Anonymous12:51

      Ne zaboravi da je zapravo bas ta lokalna vlast podigla Nis iz pepela a toga se nije setio niti jedan "genijalac" iz Beograda ukljucujuci ministarku.

      O tome koliko je centralna vlast kompetetna da vodi aerodrom najbolje govori cinjenica da su Beograd dali u koncesiju jer po njihovim recima "koncesionar ce biti bolji vlasnik nego drzava".
      Ovde je jedino bitna stvar kontrole i nicega vise. Centralna vlast hoce da kontrolise Nis jer na taj nacin mogu jedino direktno ili indirektno da uticu na poslovanje Nisa odnosno da kanalisu njegov razvoj u skladu sa obavezama koje su preuzeli potpisujucu koncesijski ugovor sa Vincijem.

      Delete
    3. Anonymous12:55

      Ali Beograd je sve to platio. Beograd placa plate radnicima u Nisu jer grad Nis nema novca. Sad treba pljunuti 10 miliona ... i to sto pre ako planiraj uda nastave razvoj. Ko ce to?

      Delete
    4. A šta to fali ako bg mora da plati 10 miliona evra? Za takve stvari vlada i ubire poreze izmedju ostalog i od nišlija!

      Delete
    5. Anonymous13:13

      Anon 12:55 - Šta je Beograd? Nije Beograd platio, već je lovu koja im se uplaćuje od PDV-a iz Niša, Prokuplja, Leskovca, Doljevca, itd. vratio nazad. Odakle tom Beogradu o kome pričaš pare?

      Delete
    6. " I fear local authorities are not competent to run the airport professionally in a way that the Government would be"


      this is where you are wrong. local guys were actually responsible for this growth. meanwhile zorana and guys in belgrade wanted to decapited them for years now. first they were pissed about 3€/pax, then they saw it yields results, now they want to take credit and control over the airport.

      Delete
    7. Anonymous13:24

      Pa Nikola Tesla zaradi i onda od tih para oni pokrivaju plate radnicima Niskog aerodroma. Ako je aerodrom u gibitku, a jeste, onda oni profit preusmeravaju iz profitnih preduzeca da krpe gubitase. Tako stvari funkcionisu.

      Delete
    8. Anonymous13:26

      Beograd je glavni grad Srbije u koji se sliva novac svih poreskih obveznika cele drzave. I bas zato taj isti Beograd (gde i ja zivim) mora da razvija celu zemlju, da kanalise tokove novca i investicije u skladu sa projektima koji donose razvijanju lokalnih zajednica (pogotovo nakon fascinantnog uspeha od preko 300.00 putnika).

      Kada stranim investitorima daju hiljade evra po radnom mestu finansirajuci tako plate tih radnika za bar 2 godine ne pada im pamet da za taj novac traze vlasnistvo nad firmom.

      Centralna vlast i treba da investira u plate radnika dok aerodrom ne postane finansijski samoodrziv jer i taj Beograd, odnosno centralna vlast, ce itekako imati koristi od povecanog broja putnika u Nisu koji ce troseci svoj novac u Srbiji direktno puniti drzavnu kasu.

      Medjutim to je tako u teoriji - u stvarnosti Vinci zahteva kontrolu saobracaja drugih aerodroma u Srbiji, premijerka je to potpisala ocekujuci da ce to glatko proci. Drago mi je sto im se to nije obistinilo.

      Delete
    9. q1 2018 navodno pokazuje da su se prihodi i rashodi aerodroma izjednačili, dakle aerodrom je samodrživ.

      drugo, država želi da investira u aerodrom, to je očigledno. ako sada imaš uspešnu priču, zašto je menjati, zašto je beogradu potrebno da upravlja tim aerodrom?

      niko ne poriče da INI ne bi mogao da nije bilo para iz budžeta, a ni pomoći ANT-a, ali zašto je sada baš potrebno da upravljanje njim ode u beograd, e to niko ne može da objasni.

      Delete
    10. Anonymous13:53

      Ako zele da investiraju neka to urade bez prenosa vlasnistva jer i taj Nis nije u Nepalu nego u Srbiji.

      Takodje treba biti oprezan prilikom iznosenja brojki o visini ulaganja drzave u Nis. Zloupotrebljava se investiranje SMATSA-e u novi toranj i predstavlja kao investicija drzave a drzava Srbija sa tim novcem nema ama bas nista, on stize iz Evrope.
      Od tog istog novca se gradi i toranj u Tivtu. Hoce nam i to predstaviti kao investiciju Srbije?

      Verovatno se kao investicija vodi i ponekad neupotrebljiva oprema koja je stigla kao poklon od beogradskog aerodroma.

      Sa druge strane, da je bilo i drugog, realnog finansiranja verovatno jeste, ali zar bi niski aerodrom bio jedina firma kojoj je drzava Srbija pomogla? Imamo gomile gubitasa u koje novac ulazi kao u crnu rupu a oni iz godine u godinu samo stvaraju nove gubitke. U Nisu se bar vidi da ce se taj novac odnosno investicija Srbiji itekako isplatiti ako se ostavi sadasnje rukovodstvo aerodroma da radi svoj posao kao sto je i do sad uspesno radilo.

      Delete
    11. Anonymous15:08

      Problem je sto Nis za 40 godina nikada nije bio samoodrziv aerodrom. Ti vidis da oni neke pare zaradjuju ja da samo prave gubitke za korist Wizza i RA. Pre su to radili za JAT i MA. Vansi je tu samo uzrok previranja.

      Delete
    12. Anonymous15:14

      Anon 3:08 Većina gradova i sela u Srbiji nije samoodrživo. Ako si iz BGD onda znaj da GSP već 40 godina nije samoodrživ, pa autobusi nastavljaju da idu. Taj aerodrom je prozor Nišu u svet i ne treba da bude u vlasništvu države.

      Delete
    13. Anonymous15:26

      GSP se dotira sa 200 miliona jura godisnje i ne treba da se placaju zato karte. Ispada da samo Beograd moze da se izdrzava sto nije tacno. Aerodrom treba da ima dotacije za opremanje i za deo plata vatrogascima i sl za FUNKCIONISANJE. Ne za sekretarice i druge bilmeze.

      Delete
    14. Anonymous21:53

      Србија отвара вртић у Требињу а онда нема пара за улагање у нишки аеродром.

      Delete
    15. Anonymous02:10

      Bukvalno. Gde logika prestaje, tu Srbija pocinje.

      Delete
  3. Anonymous12:49

    Mislis da bi lokalni politicari bili bolji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lokalni političari su ga doveli tu gde je sada.
      očigledno je da oni bolje znaju šta treba od ekipe iz beograda kojima se niš svodi na dobar roštilj.

      Delete
    2. Anonymous14:53

      Lokalni durduboci su ga doveli da placaju troskove aerodroma od parking servisa. I njima se Nis svodi na dobar rostilj, ebe se ekipi iz BGD za niski rostilj kad jedu po fensi smensi restoranima.

      Delete
    3. Anonymous15:14

      Kako god da su doveli da placaju troskove nije bitno sve dok je legalno.
      Njihov rezultat se vidi (300.000 putnika).
      Vladin rezultat se vidi (BEG dat u koncesiju jer ne znaju da upravljaju aerodromom)

      Delete
    4. Anonymous15:32

      NE PLACAJU TROSKOVE. To je stalno problem nezavisno od Vucica. 300.000*3 jura nije neki veliki novac.

      Koliko smo puta ovde zakljucili da BEG pravi profit i pored Vlaisavljevica? Ovoj vladi je potrebno da sada uzmu novac.

      Delete
  4. Anonymous17:22

    ovde se stiti interes Francuza a ne Srpski

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous17:00

      w6 and fr are not french

      Delete
  5. Anonymous17:51

    This just shows the extremely high support provided by the citizens of INI and how very important it is for them. The local government will benefit heavily but these matters should be held democratically by helding a referendum and letting the people decide their will.
    INI is a very important city.

    ReplyDelete
  6. Anonymous18:24

    INI-DTM still remains unbookable on Wizzair for next winter :( :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous19:53

      Don't say that, it's sad and it breaks my heart.

      Delete
    2. Anonymous01:15

      Jealous of INI growth ?

      Delete

Post a Comment

EX-YU Aviation News does not tolerate insults, excessive swearing, racist, homophobic or any other chauvinist remarks or provocative posts with the intention of creating further arguments. A full list of comment guidelines can be found here. Thank you for your cooperation.