Ljubljana Airport sees passengers figures improve

NEWS FLASH


Ljubljana Jože Pučnik Airport handled 69.699 passengers in April, representing a decrease of 55.9% on the pre-pandemic 2019. During the month, the airport saw 1.620 aircraft movements, down 42.1% on 2019. Over the first four months, Ljubljana Airport welcomed 196.358 travellers through its doors, representing a decrease of 60.8% on 2019. The General Manager of operator Fraport Slovenija, Babett Stapel, noted that pre-Covid traffic levels should be reached in 2026. “We expect 880.000 passengers this year, which is only 15.000 less than last year's initial forecast. This year we will have 104% more passengers than last year, but still 49% less than in 2019. However, the number of travellers will double, so passenger traffic is recovering. We're going in the right direction. I do not expect for us to achieve the results from 2019 next year. I wish we could, but due to high fuel prices, war in Ukraine and uncertainty, I estimate that we will reach pre-pandemic levels in 2026, that is, we will handle 1.8 million or 1.9 million passengers”.


Comments

  1. Anonymous13:34

    If we don't get at least a few Amelia planes stationed at Lju (subsedized ofc) we can just make Lju a cargo airport

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous13:35

      Amelia? What is that

      Delete
    2. Anonymous13:42

      amelia international is slovene-french airline operating mix of e145s, atrs and a319s + 2 cargo planes. They have a few of their own routes, but they mostly operate for AirFrance. They publicly said that they are willing to open routes from Ljubljana and Maribor if those would be subsidised to ensure that they arent loosing money

      Delete
    3. Anonymous15:24

      What are you smoking?

      Delete
    4. Anonymous15:52

      Anon 15:24 ??

      Delete
    5. Anonymous16:01

      Anon 15:24 ? anon 13:42 is correct

      Delete
    6. Anonymous16:19

      Quote from Sierra 5:

      Prav letala Embraer 145, ki jih ima v svoji floti Amelia, bi bila po našem mnenju idealna za razvoj podobne javne službe tudi iz našega drugega največjega mednarodnega letališča v Mariboru. Seveda bi moral obstajati politični in regionalni interes, da se vzpostavi redni potniški promet tudi izpod Pohorja. Po naših informacijah je regionalni interes v zadnjem času precej narasel, medtem ko politični še ni prisluhnil regiji. Subvencije, ki so trenutno na voljo, so na razpolago le za lete iz Brnika. Razpisno okno je namreč prekratko, da bi lahko kakšen evro počrpal katerikoli prevoznik, ki bi želel vzpostavit redne lete iz Maribora v roku nekaj tednov (teoretično možno, praktično zelo težko). Letenje z Embraerjem 145 iz Maribora je finančno vzdržno le, če je linija subvencionirana je povedal direktor podjetja Aero4M Matija Krajnc, ki upravlja z letalsko družbo Amelia International in dodal: »Brez subvencije je enostavno premalo sedežev in je posledično cena karte previsoka.«

      Z baziranim letalom Embraer 145 v Mariboru in domačimi slovenskimi posadkami, bi se lahko 2-3 tedensko opravljalo redne lete na do 5 različnih evropskih destinacij, za preostale termine pa bi bilo letalo na razpolago za posebne čarterje športnih moštev ali počitniške čarterske lete na Jadran ter bližnji Mediteran za namene turističnih agencij. Usmeritev k ciljnim konkretnim rešitvam in primerno financiranje le teh je predpogoj za uspešno izpeljane projekte. Razpisi in subvencije, ki jih razpisuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, so le medijsko izkazovanje solidarnosti in pomoči povezljivosti Slovenije brez konkretnih rezultatov in ohranjanje blede podobe razprodanega slovenskega letalstva. Razpis je zasnovan tako, da se plača za prepeljane potnike, ne pa ponujene kapacitete. Torej, bolj kot je uspešna linija, več subvencij dobi. Država bi morala definirati katere linije bo vzpodbujala in tja nameniti sredstva. Da sedaj največ subvencij pobere linija oz. prevoznik, ki leti v Frankfurt je zgrešeno, saj je ta linija tudi brez subvencij najbolj prometna.

      Delete
    7. Anonymous18:37

      Milsilm da bi moral trenutno biti v interesu bolj brnik MBX. Seveda se strinjam da se ga vključi ampak prej pa se raje skoncentrirajmo na brnik vza poletne linije pa bi se moralo prisluhniti tudi Portorožu.

      Delete
    8. Anonymous04:28

      Portorozu se pomaga vec, kot si zasluzi. Drzava jim placuje VSE stroske, ki izvirajo iz letalske dejavnosti.

      Delete
    9. Anonymous06:34

      Amelia can base their aircraft in Brnik whenever they decide to do so. Why would they need government funds?

      Delete
    10. Anonymous12:34

      Because most of the routes in slovenia aren't profitable that's why they want money and everyone will want it.

      So when they said no adria doesn't need any money, but now they are throwing it in lh and others outside the country they bassicly screwed their idea.

      Delete
  2. Anonymous16:10

    I think Fraport airports are generating revenue for the ongoing construction of the new Frankurt am Main Terminal 3. While it should be the other way round. LJU is part of it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous21:52

      Nema ni kod dede Sholca nista dzabe. Nece vama nista Hans doneti, vas su prodali za sicu.

      Delete

Post a Comment

EX-YU Aviation News does not tolerate insults, excessive swearing, racist, homophobic or any other chauvinist remarks or provocative posts with the intention of creating further arguments. A full list of comment guidelines can be found here. Thank you for your cooperation.