Serbia sets Q1 2018 for Morava Airport opening

NEWS FLASH


The Serbian government has announced the opening of Kraljevo's Morava towards the end of the first quarter of 2018. The Serbian Minister for Construction, Transport and Infrastructure, Zorana Mihajlović, said, "We will develop Kraljevo Airport the same way we developed Niš. Kraljevo Airport may be even more important for cargo than passenger traffic. I hope that in around a month's time we will have signed all memorandums and agreements to begin overhauling the runway. If everything goes to plan, we expect for Kraljevo to handle its first commercial aircraft by the end of the first quarter of 2018". The government has previously failed to meet deadlines it set for the opening of the airport in Central Serbia. Kraljevo Airport boasts a new 22-million euro passenger terminal, built in 2012, however, its runway has to be widened. The Turkish government recently confirmed it would donate ten million euros for the completion of the runway's overhaul.

Comments

  1. ajde i to cudo da vidimo :D

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:31

    Ministarka koja ne placa izgradnju puteva pa drami sto nema radnika na trasi opet obecava previse. Neka bude do kraja 2018 pa da se sutiramo u guzicu. Aerodrom i sad moze da prima turboprop avione, ali nema takvih prevoznika Radovane. Bitno je da konacno krenu sa projektom za prosirenje i produzenje piste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala vam postovani Anon 11:31, ukoliko ste se obratili meni. Vi placate izgradnju puteva od Vase plate ili penzije. To isto cini i gospodja Ministarka od svoje plate. Moze te me negirati. Vlasnik ste vaseg jezika. Vasa je volja. Svako vam dobro zelim bez imena covece...
      Radovan Marinkovic
      Kraljevo

      Delete
    2. Anonymous19:45

      Radovane ministarka to placa od kredita koje uzimaju da bi s "teskom mukom" posle 40 godina zavrsili autoput kroz Srbiju. Oni kao i predhodne vlade taj novac malo obrcu i odradjuju druge njima bliske prioritete. Zato je Beograd prepun Kajena i sl automobila. Kesa preko milion evra ima barem 2000 njih u domacim bankama mnogo vise u stranim bankama izvan Srbije. Ulazu na veliko u Ukrajini, Rvatskoj, Sloveniji. Dok se ti patis po Ozilendu i Kraljevu. Da ja to placam kroz inflaciju, kroz mnoge losije usluge i sl iako ne vozim kola.

      Delete
    3. Zao mije u kakvoj tegobi zivite postovani Anon 7:45 PM. Vi ste obavesten covek. Za razliku od mene. Iskreno neznam odakle znate da se patim ziveci pola godine u Srbiji, a drugu polovinu u Sidneju u zadnjih sedam godina. A prethodnih 50 godina zivim u Terra Australis. Mozda sam se opravdao pred Vama? Ako nemate kola kupite. Ko ima neka vozi. Vozim i u Sidneju i u Kraljevu. Verujem da ne dugujem Vam vise od ovog odgovora. Verovatno ce skoro izbori pa menjajte koji vam nisu po volji. Meni sleduje 78 let do Austalije oko Vaskrsa. A Vama da resite vase probleme i dileme. (Ako ih imate)
      Ponovo pozdrav i uspesan zivot.
      Rodney & Son. 😀🇷🇸🇭🇲

      Delete
  3. Anonymous13:51

    Austrian je odlicno resenje.

    Q400 , p2p putnici, odlicne veze za Evropu, pa cak i Sev Ameriku. Uz to, ako sam dobro pricao, otkazali su jutarnji let za BEG.

    ReplyDelete
  4. Anonymous14:00

    Nikad

    ReplyDelete
  5. Anonymous14:02

    Sta ona to podrazumjeva pod "mi".
    Ja sam pod utiskom kako je uspijehu INI najvise doprinjela lokalna inicijativa i angaziranost.

    ReplyDelete
  6. Anonymous15:45

    Ako je baš isto kao Niš, znači traže da im se usele Wizz i Ryan i biće skoro dž troškovi za njih. Blago loukosterima, Turska im napravi novi aerodrom i proširi pistu, Srbija daje da lete skoro besplatno, a oni odnose sav kajmak preko grane i usput oduzmu domaćem prevozniku par stotina hiljada putnika. Ovo nema ni na Kajmanskim ostrvima, bolji biznis nego štamparija novca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous16:15

      Moze i domaci prevoznik da leti iz Nisa ili Kraljeva pod istim uslovima kao Wizz ili Ryan.

      Delete
    2. Anonymous16:16

      Da je "domaći" prevoznik normalan i konkurentan sa cenama manje ljudi bi putovalo niskotarifnim prevoznicima. Što se tiče usluge istima na aerodromima koju ste okarakterisali kao "dž" morate gledati širu sliku i shvatiti da lokalna zajednica može dobiti znatno više prometom putnika kroz turističke usluge i ostale sekundarne delatnosti u vezi sa ovim. Ukoliko ne vidite potencijal u ovome samo ste vi na gubitku, a pametni preduzetnici će itekako zaraditi... Što se tiče domaćeg prevoznika situacija se menja i isti će morati žestoko da menja poslovnu politiku da bi opstao na surovom tržištu ili da propadne. Mada uvek postoji ona opcija pumpanja para iz budžeta u ASL. Ne zaboravite da su to iste one pare kojih "nema" za lečenje dece i vraćanje plata u javnom sektoru...

      Delete
    3. Anonymous16:55

      Slazem se da domaci prevoznik nije mnogo razmisljao da uposli male avione za subvencionisane domace linije. Isto za korist od turizma i za lokalnu privredu, to je sve pozitivno. A ovo za budzet, pa i u bogatim zemljama kukaju da nema dovoljno para iz budzeta za skole, bolnice, infrastrukturu.

      Delete
    4. Anonymous07:21

      Само што у тим богатијим државама има довољно пара за здравство, војску, образовање... како би ти људи достојанствено радили свој посао. То није случај овде посебно не када се узме у обзир да се субвенционише фирма чији директор прима 3.000.000 динара месечно.

      Delete
    5. Anonymous17:44

      Ако имаш боље искуство и можеш да покажеш да знаш боље а хоћеш да радиш исти посао за само 30.000 дин месечно слободно се пријави се посао. Мада је питање зашто би то радио за 1000 пута мање него што можеш да добијеш по свету.

      Delete
  7. Domacem prevozniku? Hahaha
    Pa taj isti nam skida kozu sa tela vec godinama sto sa cenama sto sa subvencijama.
    Hvala Bogu da postoje Wizz i Rajan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous16:14

      Mora da si ti jedan od vlasnika hotela ili restorana u centru Beograda koji se dave u parama od turista kojih ima vise nego ikada. Rajan ih sigurno nije doveo jer ne leti, a nije ni Wizz jer je Wizz imao ovoliko aviona stacioniranih u Beogradu jos 2013 kad nije bilo ni blizu ovoliko turista. Doveo ih je domaci prevoznik a za njim i strani carteri, ali sigurno ne tvoji Wizz i Ryan. Kad smo vec kod derikoza, njihovi profiti najvise govore o tome ko skida kozu sa tela, sto pilotima, sto aerodromima. Nadji nekom drugom da prodajes pricu o loukosterima.

      Delete
    2. Ne, ja sam neko ko nema i ne zeli da placa 400€ do Pariza kad moze i 100€

      Delete
    3. Anonymous16:38

      Posebno ste dobri vi koji nemate za kartu do Pariza, a zelite tamo da "zivite". Jadosti.

      Delete
    4. Anonymous16:39

      Ne moze do Pariza za te pare, mozda do sela jos 50km dalje od CDG.

      Delete
    5. Anonymous10:43

      Jes kako da nije nacionalni prevoznik dopelao sve te turiste u Beograd. Pre će to biti zasluga Arkije, Izrera, Atlat globala ili San ekspresa.

      Pa nacionalni prevoznik nije imao sposobne kadrove da prodaju kapacitete za Carigrad pa se povukao i prepustio tržište sposobnijima od sebe.

      Delete
    6. Nekad moze do Pariza i za manje od 100e. Nije pitanje da li imam ili nemam za kartu do Pariza nego necu da placam nesto 400e kada mogu mnogo manje. Sta ti nije jasno tu?

      Delete
    7. Anonymous13:21

      Čovek nije rekao da ide da živi tamo -.- A i ako ide zašto da daje 300e više za 2:30h leta.

      Delete
    8. Meni je vazno da me neko preveze od tacke A do tacke B za sto manje para. Ostaka od 300e mogu da dam na potpuno druge i korisnije stvar od "obroka" ili "sedista" i avionu tj u ovom slucaju Air Serbia! 2h cu istrepeti "raspadnuti" Rajan ili Wizz za 300e!

      Delete
    9. Anonymous16:19

      I bogati gledaju da ustede pare pa opet postoji razlog zasto postoje klasicne kompanije kao KLM ili Er Srbija jer loukosteri nece i ne mogu da pokriju sva trzista, skupe aerodrome, transferne putnike, biznis klasu, prekookeanske letove itd. Wizz nece da te preveze do tacke B nego to tacke C 100km dalje. Probaj da dignes palac i stopiras auto od Beograda do Pariza bice ti dzabe i ustedeces tih 100e. Gledaj da prodas tu pricu o Ryan-u i Wizz-u recimo Zagrebu a ne meni.

      Delete
    10. Anonymous00:03

      @Anon at 10:43

      Nemaš pojma, mnoge veće kompanije nego što je Air Serbia su morale da se povuku iz Istanbula zbog dampinga Turkiša. Nema veze sa "kadrovima" (kakav prevaziđen komunjarski termin).

      Delete
    11. Anonymous01:18

      Dragi pametni... Turkiš je u Beogradu ograničen kapacitetom kojeg diktira međudržavni sporazum, tako da može da dampuje tarifu koliko mu je volja ako je tražnja za letom ka Beogradu 700 putnika dnevno, on može da doveze maksimalno nešto manje od 400 koliko mu je kapacitet na 2 x dnevno A321. Tako da ostalih 300 sedišta je trebalo biti veš i prodati onom ko ih i traži, a manje laprdati i pravdati se otrcanim "komunjarskim" forama kako se i jači povlače sa tog tržišta. Kapiš ?

      Delete
    12. Anonymous04:32

      Капиш и лапрдати? Где си бре комшија што не кажеш да си ти? Пошто мислиш да си паметан, ајде назови Свис, Алиталију, Иберију, Остријан и многе друге који су прекинули летове за Истанбул (а Туркиш и даље лети до њихових чворишта) и продај им те твоје теорије о лошим кадровима као разлогу што их је Туркиш истиснуо. Јави се ако ти нека од тих фирми запосли да их вратиш у Истанбул иначе нема разлога да се јављаш.

      Delete
    13. Kakvih gluposti se necu nacitati ovde za Wizz i Rajan !
      Samo se nadam ce da te dve kompanije uvesti letove sa buduceg aerodroma Morava... leteo sam iz Nisa za Berlin , Malmo i Milano... i prezadovoljan sam !

      Delete
    14. Anonymous10:44

      Vidi komšija ne znadoh da si ti. Turkish može leteti u sve pomenute zemlje koliko mu duša želi, nemaju ograničenja u frekvencijama i kapacitetu, zato i lete gde god postoji livada na koju mogu sleteti. Kada zatrpaju tržište kapacitetom i damping tarifama logično je da će se iz utakmice povući kompanije koje nemaju sličan model poslovanja. Srbija se za razliku od svih tih tržišta razlikuje jer je na snazi međudržavni sporazum kojim su ograničeni kapaciteti ka Turskoj i svedeni na pravilo recipročnosti. Ako je tražnja putnika veća od kapaciteta, sva mudrost je prodati sopstveni proizvod. Uostalom kako to da JU nije bio sposoban da napuni ATR 4 x nedeljno, a KK ide 10 x nedeljno sa kombinacijom 319/320/321 ?
      Pomiri se da je prodaja u JU skup nesposobnih kadrova koji glođu subvencije koje im država široko daje.

      Delete
    15. Anonymous15:54

      Нема везе (што сам признајеш) да они дампују, да је Ер Србија имала муке да се врати са SAW на IST, што су им увалили лоше термине, што је серија напада докусурила тражњу. Онда је нормално било питати се: да ли је боље да шаљемо АТР за Истанбул или да направимо дил са Атласом а АТР шаљемо негде где има више пара, рецимо за Венецију где нема конкуренције а профити ће бити већи? Да продаја не ваља, не би успели да продају ни Венецију ни друге дестинације где им добро иде, значи није продаја проблем. Пре ће бити да је теби Ер Србија трн у оку из неког разлога. Нисам овде да лечим комплексе.

      Delete
    16. Anonymous18:09

      Ne kapiraš komš ali ok nis' ti kriv što si takav i potpuno kapiram zašto opravdavaš sebi slične ne mnogo vične zanatu kojim se bave. Mnogo je lakše arčiti državne pare od donacija nego misliti kako se i gde može zaraditi. Zbog vanserijske inteligencije i poslovne umešnosti zato nam sada i sedi nekoliko aviona na parkingu na BEG umesto da leti.

      Delete
    17. Anonymous19:57

      Да резимирамо: прво се један клања Богу што постоје Виз и Рајан, онда неуротична реакција да Ер Србија није довела туристе него само чартери (иако сам пре тога лепо објаснио да је за велики талас заслужан домаћи превозник па онда чартери), па онда небулоза да је крива продаја Ер Србије, па онда оправдање за све друге компаније које су протеране из ИСТ само не за Ер Србију, па онда игнорисање здраворазумског објашњења да продаја није крива, е онда велико финале са вечним донацијама! Заборавио си да скачеш даље по темама и поменеш да се много кофера губи у Београду, или да нема више топлих оброка, јастука и ћебади, а тек што су скратили радно време за "лаунџ"... посустајеш са нападима.

      Није само проблем што си инфериорнији у занату од мене, него што избегаваш снагу аргумената и здрав разум. Помирио се са тим или не, Ер Србија наставља даље без обзира на твоје жеље.

      Delete
  8. Anonymous19:54

    I am so happy for KVO! Finally, no more dependence on bEG. Srbija will have its official 3 international airports meaning that FR can easily base an a/c here and fly routes to Germany and Sweden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23:49

      More like Turkish to Istanbul.

      Delete
  9. Posle "otvaranja" u 2012 godini i mnogo obecanja od visokih vladinih funkcionera, evo vec sesta je godina. A zadnja objava Ministarke saobracaja gospdje Zorane Mihajilovic jeste najblize otvaranju zardjale kapije ispred ulaza u Terminal Kraljevacke Morave. Trenutno u svetu su najznacajnija tri aerodroma. U razlicitim stepenima izgradnje. Prvi je novi Berlinski aerodrom neotvoren vise godina... Drugi jeste po znacaju Western Sydney Airport. Gde pocinje gradnja za tri meseca na Badzeri Kriku. Projektovana velicina je 84 miliona putnika. Sa razvojem izgradnje u tri dela u iducih dvadeset pet godina. I treci za nas na ovom blogu najznacajniji jeste Aerodrom Morava Kraljevo. Objavljenim zvanicnim ulaganjem 10 miliona evra od strane Turske drzave, regionalni aerodrom Morava dobija krila u 2018 godini. Dva osnovna preduslova postoje. Prvi je efikasnost drzavne i strucne administracije. Drugi je da se ne pojavi neki Velja i Co. Pa da "kraduckanju vremena" i prvljenja "piste" gluposti nema kraja. Ipak vreme "nasim snagama" jeste donelo do sada, mucak buducoj mrezi Aerodromi Srbije. Iskreno govoreci, za sada hvala Turskoj administraciji źa ulaganje u ovu vazdusnu luku centralne Srbije nepotrebno je reci da ce ulagac imati koristi od ulozenog novca. Ostavimo Velje, kritizere i hejtere da kào "zajednicke snage" zajedno pecaju ribu na tihoj Moravi izmedju Slatine i Milocaja. Ocekujmo kraj "nevernim tomama", a Aerodromu Moravi srecnu, Blagoslovljenu Novu 2018 godinu! Sa otvorenim terminalom, prosirenom pistom i civilnim avionima na njoj i sa nje.
    U izcekivanju proleca sa aktinosima na Moravi i mojem letu kuci u Sidnej, srecno i vama na ovom blogu novo leto sa otvorenom Moravom izmedju Kraljeva i Cacka.
    Rodney & Entusiastic Team.😀🇷🇸🇹🇷🗺🇦🇺🇩🇪🇷🇺🇨🇭🇺🇸🇨🇦🇨🇳
    Serbia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous23:53

      Rodney, I know you would appreciate this.

      all the connections possible with just a single flight with Q400

      VIE 10:05 - LYKV 11:20
      LYKV 11:55 - VIE 13:25

      Europe https://ibb.co/kEHpxb
      N America https://ibb.co/h8LL3G
      M East/Asia https://ibb.co/cY2pxb

      Delete

Post a Comment

EX-YU Aviation News does not tolerate insults, excessive swearing, racist, homophobic or any other chauvinist remarks or provocative posts with the intention of creating further arguments. A full list of comment guidelines can be found here. Thank you for your cooperation.