Tivat Airport to get new terminal

Forty million euro terminal project planned for Tivat Airport

The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is considering granting Tivat Airport a twenty million euro loan for the construction of a second terminal building, as capacity at Montenegro’s busiest airport becomes stretched to the limit. The EBRD signed a mandate letter with Tivat Airport’s operator, Airports of Montenegro, this week, meaning the bank will now study the multi million euro terminal project before approving necessary funds. The entire project, which comes at a price tag of forty million euros, includes the construction of a brand new terminal building, jetways, apron and a parking lot. Within the next three weeks, tender procedures for the selection of a consultant for the project will begin. “It is important to note that the EBRD did not request guarantees from the government, taking into consideration Airports of Montenegro’s integrity and long lasting relationship”, the operator’s spokeswoman, Milica Babić, said.

Tivat Airport’s current terminal building was opened on September 25, 1971. It was damaged by a devastating earthquake in 1979 but was quickly repaired and expanded. In 2006, the terminal was again refurbished and expanded. The apron has seven parking positions. In 2014, Tivat handled a record 910.533 passengers, the bulk of which came in July and August. It is now the former Yugoslavia’s eighth busiest airport, ahead of Sarajevo and Podgorica. Due to strong passenger growth, there have been issues with a lack of capacity during the summer months.


In October last year, the Serbia and Montenegro Air Traffic Services Agency (SMATSA), which controls the airspace of both countries, announced plans for the construction of a new control tower at Tivat Airport. The new facility is expected to be opened in early 2016. SMATSA CEO, Radojica Rovčanin, said the new control tower will resolve all aircraft monitoring issues at the airport for the next twenty years. “With the new tower in Tivat we will improve safety with the use of the latest technology, which will, in turn, improve the functioning of all of the airport’s services. It is important to note that this control tower will be an architectural masterpiece which will greet tourists upon their arrival in Tivat and leave a strong first impression on them”, Mr Rovčanin said. SMATSA is yet to reveal further project details.

Comments

  1. Anonymous09:54

    Smatsa said tower will be finished by the end of this year, now it's slipping to 2016 and no plans have been revealed.

    OTOH it was reported that infamous M.Dinkic has been involved in codeshare discussions between Montenegro Airlines and Etihad. For real. Most bizarre news ever.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:19

      They said the same about Belgrade new control tower, paraphrasing the same words, nothing became of it.

      Delete
  2. Anonymous09:55

    Tivat is in desperate need of a terminal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:16

      Tivat is in desperate need of a highway that would connect it with Podgorica airport in 30 minutes.

      Delete
    2. Anonymous06:46

      it's nonsense!

      Delete
  3. Anonymous10:41

    OT.. Dinkić u ime Etihada pregovara sa Montenegrom.
    http://m.cdm.me/carouselconcept/prikazvijesti.php?id=339754

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:49

      Why is this important? They are just talking about a codeshare.

      Delete
    2. Anonymous11:05

      Da, da.. Dinkić pregovara o code share-u ;) lol

      Delete
    3. Purger13:41

      E sad ono što je bitno ovdje naglasiti je da ako Montenegro na bilo koji nači uđe u deal sa Air Serbiom (Etihadom) to je još jedna glupost Croatiji koja je toliko inertna da se već godinu i pola uopće ne snalazi u novoj situaciji i ne radi ništa, a Air Serbia se ozbiljno prilagođava i vrlo kvalietno i promptno reagira. Već sam nekoliko puta napisao da je egzistncijalno bitno za Croatiu da privuče sve u regiji i tako odgovori Air Serbiji. U tom svjetlu Montenegro je krucijalan. Ali to u Croatiji nitko ne vidi. I iako je Croatia mogla ponuditi daleko više od Montenegra, oni se vjerovatno ni ne osvrču na novi taktički potez Air Serbie (Etihada).

      Što bi po meni bilo prihvatljivo za Montenegro, a ne bi bilo neprihvatljivo za Air Serbiu, a na čemu bi Montenegro moralo inzistirati:
      - da Monenegro prezme sve letove iz Podgorice i Tivta za Beograd (po 4 dnevna leta iz oba grada zimi, 5-7 dnevnih letova ljeti)
      - da Montenegro za Air Serbi leti 2-3 linije iz Beograda koje bi bile 1stop iz Podgorice, ali i odlična nadopuna 100-seaterima za Air Serbiu tj. nonstop iz BEG (npr. Prag, Budimpešta, Varšava, Copenhagen, Helsinki, Oslo, Stockholm)
      - da se linije koje nikad neće letjeti Air Serbia pojačaju, budu redovne i svakotjedne i budu 1stop via TGD (sadašnje Bari i Napoli, te se uvede Ancona)

      Ovako bi Air Serbia dobila strateškog feedera, povečala flotu i broj linija bez investiranja i to sa avionima koji joj ozbiljno nedostaju, Montenegro bi se oslobodio egzistencijalnog bremena dumpinškog pritiska Air Serbie, te zaposlio preveliku flotu.


      Iako je Air Serbia pokazivala da joj je strategija da surađuje sa Adriom, B&H Airlinesom, Air Bulgarianom i TAROM-om dakle onima gdje ili nemaju potrebe uništavati jer su premaleni a nisu prijetnja (Adria i BiH) ili su prejaki, a ne strateški presudni (Air Bulgaria i TAROM), a da u ostalim slučajevima kreću sa aktivnostima ka uništenju konkurencije (Croatia i Montenegro), očito je da imaju strateški zaokret i sada nude suradnju sa Montenegrom. Ovo je vjerovatno radi tri razloga:

      1. Monengero nudi suradnju Croatiji, što je ozbiljan iskorak i vrlo jak potencijalni problem Air Serbiji

      2. Nema dovoljno jakog efekta dumpinga, povečanih frekvencija i drugih mjera na tržištu Crne Gore, Montenegro tome odoljeva

      3. Dumping, velik broj frekvencija i ostale akcije nisu ostvarile dovoljno dobre rezultate, LF je i dalje nizak, a yield je vrlo loš. To je jasno vidljivo iz činjenice da usprkos iznenađujućem masakru frekvencija u zimskom redu letenja Air Serbia masovno otkazuje letove i time još više reže već masakrirane frekvencije. Ovakav loš potez za image firme (ali i dodatan financijski trošak radi otkazivanja koji smanjuje yield) poduzima se tek kada nema alternative, a što znači da izvori sredstava za dumping presušuju. A onda se moraju rezati i planovi ekpanzije koji se ne temelje ne suradnji nego na "uništavanju".

      I tu mi nije jasno kako Croatia ne vidi da je Montenegro presudno bitan. Umjesto da Montenegru ponudi svakoliku suradnju, apsolutno sve što bi ih motiviralo da se zajednički odupru Air Serbiji, oni su i dalje inertni i time "tjeraju" Montenegro u okrilje Air Serbie. A koliko košta Croatiju prepušanje nekih letova Montenegru, code-shrare na ZAG-TGD i suradnja na otvaranju nekih novih zajedničkih destinacija? Gotovo ništa. Ovakva intercija i glupost već sada koštaju Croatiu, a u budućnosti će je još više koštati.

      Delete
    4. Anonymous14:24

      LF je i dalje nizak, a yield je vrlo loš
      Zasto i dalje to tvrdite nije mi jasno ?
      INN-NS

      Delete
    5. Anonymous14:56

      Purger, few days ago:

      https://pp.vk.me/c622523/v622523496/1da36/WoM00yuwNqY.jpg

      Delete
    6. Anonymous15:11

      Purger, loš LF, neki izvor?

      Delete
    7. Purger15:20

      Dakle to su činjenice, ne pretpostavke. Ja imam neke informacije iznutra, i to nisu od „prijatelja pilota“. I da se razumijemo niži LF, dumping i samim time nizak yield je sastavni dio strategije ekspanzije ove kompanije. No, management nije očekivao toliko nizak LF i yield te je samim time usporio ekspanziju i poduzeo niz aktivnosti da se yield dovede na podnošljiv nivo i da se ne ugrozi podnošljiv trogodišnji ekspanzionistički plan. Naravno, kompanija tako nešto neće javno iznijeti prvenstveno radi marketinških razloga, ali i političkih, pošto je ovaj projekt osobno promotivnog karaktera premijera, ali i jedan od graditelja „optimizma“ i imagea pobjedničkog puta koji je toliko potreban svim nacijama i kompanijama.

      I da preduhitrimo rasprave ja smatram da Air Serbia ima:
      1. Izvrsnu strategiju. Čista petica. Problem je u realizaciji koja još uvijek nije zadovoljavajuća radi čega kompanije nepotrebno troši resurse i novac. Naravno, to se ne može preko noći i to su rudimenti Jata. Ali kompanija mora ozbiljno poraditi na ovom trošenju sredstava (naravno daleko je to bolje od diletantskih pogrešaka prije godinu i pola), te na najlošijem segmentu a to je odnos prema putnicima, koji je alfa i omega ove uslužne djelatnosti.

      2. Za razliku od okruženja (pa i Croatie) Air Serbia se izvrsno i brzo prilagođava nastalim okolnostima. I to je vidljivo na nekoliko primjera kao što su napad na Adriju koji prelazi preko noći u suradnju, nadalje ekstremno brzog motiviranja kompanija na suradnju (TAROM, Air Bulgaria), kompenziranje odlaska Etihad Regionala i odličnog alata za povećanje yielda na ovoj strateški važnoj no neisplativoj liniji, preuzimanje Etihadove frekvencije i leta na njihovoj liniji da bi se pokrili valovi oba prijevoznika, uvođenja linije za Zagreb gotovo peko noći kao odgovor na mjere ekspanzije MZLZ (flyDubai, KLM, LOT, Swiss), pa do ovog novog primjera sa Montenegrom gdje se taktika, pa i strategija korjenito, hitno i ekspeditivno mijenja. Ova prilagodba je nevjerojatno brza i daleko iznad prosjeka najekspeditivnijih kompanija.


      3. Kompanija radi multifunkcionalno na velikom broju polja te ispravlja abnormalno loše rudimente Jata, te ekspresno stvara image moderne, kvalitetne i pouzdane kompanije. Prvenstveno se ovdje radi o širokom broju code-share ugovora, ekpanzionističkim mjerama, „lovljenju“ niša, novim pogodnostima i uslugama, reagiranju na korporativnim promjenama grupacije. Istina tu ima nekih stvari koje mi nisu jasne jer nisu toliko komplicirane za poboljšanja (Internet, web check-in, jača suradnja poglavito prekooceanska sa Air Berlinom i Alitalijom, odnosi sa putnicima poglavito u kontekstu izvrsnog kabinskog osoblja, operacije…), no uzevši u obzir što su postigli u samo godinu dana i na kojem ogromnom polju rade, mislim da su ovdje zaslužili vrlo visoku ocjenu.

      Delete
    8. Anonymous15:29

      Nije ponovo to istina sta vam ti ljudi rekli LF nije los ne bojte se .
      INN-NS

      Delete
    9. Purger15:30

      Što se tiče ove reakcije na moje pisanje, samo dvije napomene:

      1. Zlobno i nepotrebno je bilo napisati da loše govorim engleski, nikada to nisam napisao, i istina je potpuno drugačija. Napisao sam tisuće stranica, dokumenata i elaborata na engleskom, svakodnevno ga koristim, obavio sam stotine međunarodnih predavanja i tisuće sastanaka na engleskom… samo sam istaknuo da moj engleski nije savršen jer nije bio predmet mog studiranja, nego je samo alat u mom svakodnevnom poslu, kao i svi od osam jezika koji govorim.

      2. Stvarno nisam mogao pročitati ovaj silni tekst na ćirilici. Moja generacija je u Hrvatskoj ćirilicu učili tek 4-5 sati u 3. razredu osnovne škole, nikada tijekom školovanja je nismo morali prakticirati i većina nas pište je i čita vrlo loše. Ja je mogu slovkati, ali, nažalost, ne i tečno čitati. Nažalost za ovoliko ogroman tekst nisam imao vremena „slovkati“.

      Delete
    10. Anonymous15:33

      "te na najlošijem segmentu a to je odnos prema putnicima"

      Didn't you say recently that Air Serbia treated you the best on-board following Qatar?

      Delete
    11. Anonymous15:43

      Purger, it's very easy, there are many programs for that:

      http://i61.tinypic.com/v75shj.png

      http://i57.tinypic.com/b9ayjc.png

      Delete
    12. Anonymous15:45

      @Anonymous February 14, 2015 at 2:56 PM, 3:43 PM

      Why don't you just sign yourself as Aerologic. We all know its you.

      Delete
    13. Anonymous15:51

      Purger, da li tvoj opširan "odgovor" znači da nemaš izvor?

      Delete
    14. Anonymous16:03

      He won't answer simply because he spilled-out a too big of a load of nonsense, then and today again.

      Delete
    15. Anonymous16:53

      Anonymous 3:51 PM, 4:03 PM, i mene zanima koji su izvori navedeni kad se govorilo o "izvrsnom" LF Air Serbije, osim tvrdnji pojedinih forumaša? Koliko vas, za razliku od Purgera, radi u avio sektoru?

      Delete
    16. Anonymous17:15

      Volim kada na pitanje neko odgovara porannej. Purger radi u avio sektoru? Stvarno? Hehehe..

      Delete
    17. Anonymous17:35

      @anon 4:53 To pitaj onoga ko je to i pisao a ja imam pravo da pitam za izvor onoga koji to uporno tvrdi.

      Delete
    18. Purger18:22

      Kad sam govoro o odnosu prema putnicima nisam mislio na kabinsko osoblje, naglasio sam da se isto ne odnosi na njih jer su oni daleko najbolji segment Air Serbia. Pritome sam mislio na zemljsako osoblje, call centar, odjel reklamacija, izgubljenu prtljagu i višetjedno čekanje na odgovor, supporting centar...

      Nije istina da radim u avion sektoru, ja sam izradio nekoliko analiza i elaborata na zahtjev više air kompanija u široj regiji, pišem za nekoliko novina o zrakoplovstvu, te sam savjetnik Hrvatskog sindikata prometnih pilota. Ali nisam zaposlen u avion industriji.

      Delete
    19. Those of you who claim that JU does not have poor loads and LF, please do some research. I am one of the biggest believers in the potential of Air Serbia and have been ever since the start of this project, yet I can tell you that I personally know that although JU has made big strides in fixing all the main issues, there are still problems.

      The problems that do exist are these: poor loads and load factors, poor customer service experience, and poor on time performance.

      Delete
    20. Anonymous22:01

      Gospodine Aleksandre neke regionalne linije ne idu bas dobro to je istina ali sigurno ASL nema poor loads .
      INN-NS

      Delete
    21. Anonymous22:21

      @Aca Stojanovic:

      JU has poor customer service experience and on time performance?
      LOL, did you check United
      Airlines:

      http://si.wsj.net/public/resources/images/PJ-BZ531_MIDSEA_16U_20150114114822.jpg

      Delete
  4. Anonymous10:45

    Problemi na Sarajevskom aerodromu zbog magle. Turkish iz Istanbula preusmjeren za Beograd. Norwegian iz Stockholma i Germanwings iz Berlina kruze oko Sarajeva. Pegasus iz Istanbula kasni 1h

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:47

      I u Tuzli problemi. Wizzair iz Dortmunda kruzi oko Tuzle

      Delete
    2. Anonymous13:18

      The flight could have landed at bnx, there is crisp weather there today.

      Delete
    3. Anonymous13:22

      Problem with bnx is that there are no any accommodations for the passengers there at bnx.

      Delete
  5. Anonymous14:06

    kakav se to avion srušio na aerodromu Ečko maloprije?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14:22

      Cessna 310 nazalost.
      INN-NS

      Delete
  6. The problem with this Tivat new terminal is that nothing was said where it will be. There are several plans, none of which is ideal and some of which require a lot of changes in airport operations. Until I see a concrete proposal this sounds just like another propaganda piece.

    ReplyDelete
  7. Anonymous15:58

    Purgeru,
    Moram da primetim da uporno u svojim komentarima pisete neke stvari koje nisu istinite.
    Kao prvo- nekoliko puta ste pomenuli da je hrvatska dijaspora veca od srpske, sto nije istina.
    B&H:: Hrvatska dijaspora- oko 540 000
    B&H:: Srpska dijaspora- oko 1 600 000
    SAD:: Hrvatska dijaspora- oko 450 000
    SAD:: Srpska dijaspora- oko 1 030 000
    Nemacka:: Hrvatska dijaspora- oko 250 000
    Nemacka:: Srpska dijaspora- oko 700 000
    Austrija:: Hrvatska dijaspora- oko 120 000
    Austrija:: Srpska dijaspora- oko 360 000
    Crna Gora:: Hrvatska dijaspora- oko 8 000
    Crna Gora:: Srpska dijaspora- oko 190 000
    Švajcarska:: Hrvatska dijaspora- oko 50 000
    Švajcarska:: Srpska dijaspora- oko 190 000
    Francuska:: Hrvatska dijaspora- oko 40 000
    Francuska:: Srpska dijaspora- oko 140 000
    Švedska:: Hrvatska dijaspora- oko 10 000
    Švedska:: Srpska dijaspora- oko 130 000
    Engleska:: Hrvatska dijaspora- oko 10 000
    Engleska:: Srpska dijaspora:: oko 80 000
    Rusija:: Hrvatska dijaspora:: manje od 5 000
    Rusija:: Srpska dijaspora- oko 80 000
    Turska:: Hrvatska dijaspora- manje od 5 000
    Turska:: Srpska dijaspora- oko 80 000
    Italija:: Hrvatska dijaspora- oko 30 000
    Italija:: Srpska dijaspora- oko 60 000
    Slovenija:: Hrvatska dijaspora- oko 35 000
    Slovenija:: Srpska dijaspora- oko 39 000
    I tako dalje i tako dalje...
    Postoji dosta drzava i kojima je Hrvatska dijaspora znacajno veca od Srpske (Čile, Argentina, Brazil, Australija, Kanada, Novi Zeland, Madjarska...) ali ovo su zvanicni podaci:
    Hrvatska dijaspora--- otprilike 2 500 000, tacna procena ne postoji
    Srpska dijaspora--- otprilike 4 700 000, tacna procena ne postoji
    Ukupan broj Hrvata--- oko 7 000 000
    Ukupan broj Srba--- oko 13 500 000
    Uporno ste spominjali da je broj Hrvata veci u SADu, a to nije istina.
    Kao drugo- pominjali ste da Air Serbija ima veoma los LF. To donekle i jeste tacno. Prosecan LF Air Serbie dosad je izmedju 50% i 70%, ali to uopste nije toliko losa popunjenost. Ima nekih linija koje ne idu bas dobro (Tel Aviv, Budimpesta, Zagreb, Skoplje, Varšava, Larnaka) ali ima mnogo vise onih koje idu odlicno ( Moskva, Ljubljana, Tivat, Podgotica, Frankfurt, Dizeldorf, Štutgart, Berlin, Amsterdam, London, Sofia, Tirana, Atina...) a neke imaju zadovoljavajucu popunjenost kao sto su Cirih, Bukurešt, Prag, Kopenhagen, Banja Luka, Sarajevo...
    Kao trece- pominjali ste otkazivanje letova. Mnoge, mnogo vece aviokompanije od Air Serbije, otkazuju svoje letove u najslabijem mesecu za mnoge- a to je februar, koji je svakako dokazano najgori mesec za vecinu aviokompanija u regionu. Bolje je da se otkaze let, nego da se leti sa dva putnika, nije isplativo.
    Kao cetvrto- pominjali ste kasnjenja. Kasnjenja Air Serbije svedena su na apsolutni minimum, u proseku ne verujem da se 3 kasnjenja desi dnevno.
    Nakon sto ASL predstavi novi ketering od marta, verujem da ce biti jedan od najboljih na Balkanu, cime ce ASL postati dosta, da se tako izrazim, kvalitetnija aviokompanija.
    Postoji dosta mana Air Serbije koje jos treba da se usavršavaju (web check-inn, odnos prema putnicima, povecanje kapaciteta u regionu i zapadnoj Evropi pre pocinjanja sa long haul letovima...) ali u sustini Air Serbija je zlato kad je uporedimo s onim sto je bio JAT svojih zadnjih godina, i kao osoba koja je vise od 300 sati provela u vazduhu u svom zivotu mogu vam reci da je Air Serbia medju boljim aviokompanijama kojima sam leteo.
    Sto se tice OU, moram se sloziti sa vama da sadasnji menadzment ili uprava, ne radi dobro svoj posao, niti verujem da ih to zanima. Postoje nacini na koji bi mogli odgivoriti Air Serbiji, i iskoristiti to sto su clanovi Star Alliance i ZAG kao Star Alliance huba. Meni bi, kao Srbinu, bilo drago da OU dobije dobrog partnera koji bi mogao da se suprotstavi ASLu odnosno Etihadu, konkurencija je uvek dobra za putnike, a licno mislim da bi Croatijini najbolji kupci bili Qatar, Delta ili neka kompanija iz Kine ili istocne Azije, odakle dosta turista dolazi u Hrvatsku.
    BG | NIC

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous16:02

      Slazem se da Hrvatska kao drzava ima veci potencijal od Srbije, ali i Air Serbia ima potencijal da od BEGa napravi hub, jedan od najvaznijih centara jugoistocne Evrope. Sad, potencijale treba iskoristiti.
      Nemojte ove moje konstatacije shvatiti kao uvredu, u pitanju jesamo diskusija.
      Pozdrav iz sunčanog Beograda!
      BG | NIC

      Delete
    2. Anonymous16:10

      To što je Purger rekao za Ameriku su zvanični podaci. Srbi su tamo svrstani još i među Jugoslovene. Onda neki su svoju pripadnost iskazivali preko home language-a, itd tako da ih ima slično kao i Hrvata... Pitanje je sad koliko.. Uglavnom slične su cifre i o tome ne treba raspravljati...

      Nego mene zanima jel bi mogao Vueling da uskoči umesto Izija za Milano? Kao što rekosmo, konkurencija je uvek dobrodošla...

      Delete
    3. Anonymous16:23

      @4:10
      Kako god, Purger je naglasio da je broj Hrvata u Severnoj Americi je znatno veci od broja Srba, sto nije bas istinito, mada ima dosta Amerikanaca koji dolaze u Hrvatsku preko leta, tako da je naravno potencijal za saobracaj izmedju SADa i Hrvatske ogroman, ali i Srbija odnosno ASL imaju ogroman potencijal zbog toga sto u okruzenju gotovo da nema aviokompanije koja leti do Severne Amerike. Iako SkyGreece pocinje letove Zagreb-Toronto, to su ipak letovi vecinom za turiste, jednom nedeljno. I AirTransat pocinje letove iz BUD za Toronto i Montreal, ali isto po jednom nedeljno ako se ne varam. Znaci ipak ima prostora za jednu aviokompaniju kao sto je Air Serbia da pokupi brojne putnike iz regiona, a i Srbe iz Severne Amerike (Čikago, Toronto...).
      Mislim da nije dovoljno veliko trziste izmedju Milana i Beograda da bi dve aviokompanije letele BEG-MXP-BEG ili MXP-BEG-MXP.
      Ako EasyJet sa poprilicno dobrim cenama nije uspeo da nadje putnike, ne verujem da bi Vueling nasao. Ali znam da su cene karata ASL i EasyJeta BEG-MXP-BEG bile slicne, a, slozicete se, vecina putnika bi pre letela ASLkm nego EasyJetom.
      BG | NIC

      Delete
    4. Anonymous16:30

      Purger vec danima pise dosta stvari koje nemaju mnogo smisla.

      Delete
    5. Anonymous16:32

      BG-NIC
      +1
      slazem se sa vecinom stvari koje si naglasio.

      Delete
    6. Anonymous16:41

      I dont know about U.S. but it is noticeable that here in Toronto area there is much more Croats. Back when I was in high school there were like 5 Serbs and 25 Croats. Also it is worth mentioning that there were around 50 Albanians. I know you cannot judge by high school stats LOL, but whenever I go somewhere I usually hear people talking in Croatian or Albanian. Unfortunately even if there are more Serbs in Canada a lot of them have assimilated completely and are ashamed to speak their own language. I am sometimes jealous on the Albanians since they are always united and not ashamed on what others think of them.

      Delete
    7. Anonymous16:50

      ^ Whole point of my story was to tell people that the population of Serbs in Canada might be double the official but many of them identify as Canadian or EVEN Croatian no kidding.

      Delete
    8. Anonymous16:56

      @4:41
      Well, in Canada there are more Croats than Serbs, I know that because my uncle lives in Toronto and he told me that. But that doesn't mean that Croatia has more potential than Serbia when it comes to flights to North America. I mean, I don't have nothing against Croats, really, I've been in Split, Zagreb and Dubrovnik and it's a beautiful country, just sayin'.
      BG | NIC

      Delete
    9. Vaske17:06

      I also wanted to point out that there is a market for flights to ex yu from Toronto, but ONLY because of diaspora. There are virtually no Canadian tourists who would come to either Croatia nor Serbia ( now Croatian and Serbian lovers will hit me with stats). Those " Canadians" who come to Croatian or Serbia are in fact DIASPORA WITH CANADIAN PASSPORT. Most of Canadians either go on vacation to Cuba or Dominican, and if in Europe then to Paris or London. CANADIANS ARE VERY SHALLOW WHEN IT COMES TO TRAVEL. Anybody who lived in Canada will know this.

      Delete
    10. Anonymous17:08

      Purger used wikipedia sources that claimed that there are 1.5 people of Hungarian ancestry (which is correct) to claim that Hungary has more long haul flights potential (which is also correct).

      The only thing he missed is the fact that the of thise USA Hungarians emigrated during austria - hungary and Jews who fled after WWII while you fresh and recent diaspora made by Serbs, Croats, etc...

      Delete
    11. Anonymous17:19

      @5:08
      Well it's not like I'm writing nonsense. Official data says that the number of Serbs in the USA is about one million people, while the number of Croats is something like 500 000.
      BG | NIC

      Delete
    12. Anonymous17:26

      Actual census facts... :/

      http://factfinder.census.gov/faces/tableservices/jsf/pages/productview.xhtml?pid=ACS_12_1YR_B04003&prodType=table

      This is official data

      Delete
    13. Anonymous17:38

      why fight over data when 4:50 and 5:06 explain everything for both Croatia, Serbia, Bosnia,etc

      Delete
    14. Anonymous17:40

      @5:38
      +1

      Delete
    15. Anonymous17:52

      @5:26
      Do you actually know how many Serbs identify as Americans in the US?! My godparents and many their Serbian friends who live in Chicago identified as Americans, many od them are even ashamed that they are from Serbia. Do you really think that there are only 200 000 Serbs in the US?

      Delete
    16. Anonymous18:38

      I dont.|

      I was just defending Purger and whoever said USA has more Croats, since he was only looking at the official data.Maybe he doesnt know the real situation.

      Also, to bridge it to this topic:

      Being ashamed to admit that you are a Serb once in 4 YEARS tells a lot about their willingness to travel to Serbia and about willingness of their children and grandchildren. Which can reflect on aviation business that we discuss here about.

      Sad story.

      Delete
    17. Purger18:46

      Ne znam odakle vi crpite svoje podatke, ja sam svoje izvukao iz službenog cenzusa SAD-a te sa službenih stranica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te Uprave za suradnju s dijasporom Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije. Te službene dokumente sam citirao sa konkretnim izvorima prije nekoliko tjedana i na ovom blogu. Za mene su službeni podaci jedino relevantni.

      LF sam objasnio u komentaru prije, te svoj izvor.

      Otkazivanja jesu loša za bilo koju kompaniju, ona stvaraju loš image, nesigurnost i nezadovoljstvo putnika. No, oni ne bi bili toliko tragični, da Air Serbija već nije izmasakrirala svoj zimski red letenja poglavito u cijelim zimskom redu letenja osim par dana oko Božića. I kada se tako izmasakriran red letenja dodatno reže otkazivanjima to jest indikativno.

      Slažem se da su kašnjenja bitno manja. No ja sam spominjao neke neprofesionalnosti u realizaciji koji dodatno smanjuju yield. Isto se treba još bitno smanjiti. I naglasio sam da su ta kašnjenja I ostalo bitno manji nego prije, no još uvijek su problem sustavni i smanjuju profit. Naravno, kada jednom dobijete image tvrtke koja kasni, treba neko duže vrijeme da se to izbaci iz glava putnika. Ali još jednom naglašavam da ovo uopće nije bio bitan ni presudan argument u kontekstu gubljenja novaca radi administrativnih i sustavnih grešaka.
      Slažem se u potpunosti da je Air Serbia nebo i zemlja spram Jata i još jednom naglašavam da je Air Serbia bitno bolja kompanija od Croatie. No, isto ne umanjuje moje argumente oko potrebe za teškim radom da se dostigne cilj koji se želi, a to je image pouzdane i kvalitetne kompanije. Žao mi je što niste pročitali moj komentar koji sam završio sa „no uzevši u obzir što su postigli u samo godinu dana i na kojem ogromnom polju rade, mislim da su ovdje zaslužili vrlo visoku ocjenu.”

      Nije istina da nema Kanađana koji dolaze kao turisti u Hrvatsku. Prema službenim podacima u prošloj godini ih je bilo 80.555 i ostvarili su 231.029 noćenja (izvor: http://press.croatia.hr/Documents/3495/Dolasci-i-nocenja-turista-SIJECANJ-PROSINAC-2014-2013.pdf).

      Delete
    18. Vaske18:50

      I completely disagree with you 6:38. If I was born and raised in Canada ( which I was not) I would for sure identify myself as Canadian. Since I was born in Serbia and lived there for 12 years I identify myself as Serbian even though I have Canadian citizenship plus the accent haha. For instance I would want my children to be identified as Canadian with Serbian origins. That does not mean I am ashamed of Serbia. They would learn Serbian language and customs, but I would not want them to be Serbian if they have nothing with Serbia other then going there for 2-3 weeks to visit family.

      Delete
    19. Anonymous18:50

      Nema veze ko ima vise stanovnika u USA i CAN vazno je da ASL nema los LF kao sto predstavljate.
      INN-NS

      Delete
    20. Vaske18:56

      Purger I respect you and I know that you are very knowledgeable in aviation sector, but at the same time you have to understand that you cannot look at stats only. As I said before many of this people are in fact Canadians of Croatian origin who come to visit family ( like me for Serbia). If I come to Serbia with a Canadian passport I am treated as Canadian tourist right?
      Canadians with no roots to eastern europe usually go to cancun, cuba, or dominican for vacation and to paris or london if in europe. I will repeat this, Americans in general are very very shallow when it comes to picking vacation destinations.

      Delete
    21. Anonymous19:03

      Vaske February 14, 2015 at 6:50 PM.

      First of all, on the census data, you dont specify your ethnicity but ethnic origin. You, and your kids would write down that you have Serbian origin, although your kids primarily identify themselves as Canadians, which is totally okay.

      I am talking about those kind of people that do not list themselves as being of Serbian >origin<. They do all feel as they are Americans, which is totally okay, I am just saying that being ashamed to admit you are of Serbian origin is something that is common in USA, but also in Australia.

      But okay, we can disagree :)

      Delete
    22. Vaske19:14

      Anonymous 7:03
      I get what you were trying to say, I am not disagreeing now ;)
      I feel like its not common only within Serb population but also the entire region. Its kind of sad definitely, especially when you see how for instance the Pakistani community has strong bonds and how even after a couple of generations they still identify as Pakistani.

      Delete
    23. Anonymous19:18

      Anyways, back to the topic, so the admin doesnt delete the whole section :D

      I think that basing long haul flights mostly upon ethnic travel doesnt go too far.

      The need that our fellow Serbs from Americas have, can be satisfied with charters. They travel once a week because of the distance, vacation duration, also it depends on which generation they are etc.

      Serbs from Australia can have only two weeks free...

      Long hauls should be based on business, but its rather an easy thing to say.

      Delete
    24. Anonymous19:22

      ^ Once a year, sorry.

      Delete
    25. Anonymous19:54

      @Purger
      Anyway, to su samo podaci za SAD. Tvrdili ste da je hrvatska dijaspora znacajno veca od srpske, sto svakako nije istina.
      Hrvatska ima veliki potencijal za letove za SAD, Canadu, pa cak i neke drzave u istocnoj Aziji, pre svega zbog tutizma, ali i dijaspore.
      Srbija (citajte ASL) ima veliki potencijal za letove za SAD, Canadu i Aziju ne samo zbog dijaspore, vec i zbog savrsene lokacije Beograda usred Balkana, ali ASL mora da otvori letove za PRN, i mozda jos neke gradove u Grckoj da bi ti letovi za Sev. Ameriku isli dobro. Grcka i Madjarska dijaspora u SADu su vece od Hrvatske i Srpske zajedno.
      Inace, potpuno se slazem sa vama sto se tice nekih nacina na koji se ASL odnosi prema putnicima, pre svega neodgovaramja na emailove, prtljag, ali i neke druge stvari.
      Ali, slozicemo se da je ASL popravila dosad dosta stvari, i jos dosta stvari ima da se popravi kako bi ASL jednog dana bila jedna od najznacajnijih aviokompanija Evrope, nista nije nemoguce.
      Ako se dogodi da QR kupi OU (u sta iskreno sumnjam) ASL bi imala jaku konkurenciju, i morala bi da odreaguje. Ali ako QR nekim slucajem preuzme JP, o cemu premijer Slovenije pregovara sa QR, mislim da su sanse da ce iko kupiti OU minimalne, jer prostora vise jednostavno nece biti za treceg igraca na ovako malom i, da se tako izrazim, siromašnom regionu.
      Slozicemo se da je vecina putnika koji dolaze/odlaze iz Hrvatske (ukupan broj oko 7 miliona) su turisti. To ne govori da letovi iz Sev. Amerike za Hrvatsku i obratno imaju sansu samo za vreme letnje sezone (jer ima Hrvata u dijaspori) ali ako se strategija OU ne promeni, ostace nista vise nego jedna od kompanija koja ce biti u senci Air Serbije (Etihada).
      BG | NIC

      Delete
    26. Anonymous20:17

      BG-NIC, all while i agree with most of your arguments from the first post, i find totally despisable your снисходљивост and страхопоштовање you are showing to Purger, which is a disgusting mix of weakness, hypocrisy and Western-trying to be friendly and adapt to Western norms Serbian emigrant attitude (no offense on that). It also applies to others who keep him as some sort of deity while constinstently, from time to time, he displays such subjectivity coupled with mind-buggling nonsense that crushes any elusions of eloquence and professionalism he might have. Let's call the things by their name.

      Delete
    27. Anonymous20:30

      @8:17
      Vec duze vreme citam njegove komentare, i moram da priznam da covek u vecini komentara objektivno gleda na stvari i u tom kontekstu ga poštujem. Znaci po tvojoj logici ja ne treba da persiram starijim osobama odnosno ljudima koje u zivotu nisam uzivo video? Ne bih to nazvao "zapadnim sistemom", vec postovanjem. Svakako ne strahopostovanjem, nije kao da se plasim da iznesem svoje misljenje, stavove i cinjenice.
      Nikad nisam ziveo na zapadu,ali ziveo sam u Rusiji, u Moskvi 8 godina, i tamo ljudi isto postuju starije, cak i vise nego na zapadu po mom misljenju. Samo pokusavam da kazem da se ne plasim, nego jednostavno mi je to neka osnova vaspitanja da persiram starijima.
      Nisam se uvredio, sve je cool :D
      BG | NIC

      Delete
    28. Anonymous20:35

      Anonymous February 14, 2015 at 8:17 PM
      So you think that people should argue like uncivilized animals!? Being friendly is good, it's not nothing bad at all.

      Delete
    29. Anonymous20:38

      The point is, the guy simple made some major blunders and he should be held accountable for that, not systematically applauded just because it writes пургер underneath.

      Delete
    30. Anonymous20:46

      @8:38
      Well I do not applaud Purger, I am telling here that he made many mistakes in his posts.
      BG | NIC

      Delete
    31. Anonymous21:02

      Cool man, the others do.

      Delete
    32. Anonymous01:50

      A bože svakakvih gluposti se tu može pročitati.

      Znači cenzus nije točan jer neki Srbi se očituju kao Amerikanci i zato ih ima toliko malo.

      Ali 7 puta više Hrvata u SAD po cenzusu zapravo nije tako jer svi pa do zadnjeg Hrvata se očituju kao Hrvati i ni jedan jedini kao Amerikanac.

      I tako je Srba u Americi daleko više samo na papiru izgleda drugačije. A svašta. Bit će da se jedino Srbi očituju kao Amerikaci, a svi ostali su iskreni. Hahahaha...

      Delete
    33. Vaske03:57

      ^ you can laugh all you want but those stats are not clear. In the census there were 300k people who identified as Yugoslavs so you can add to both Croatian and Serbian population +100k. I know there are more Croatians than Serbians in North America but do you really believe that there are 200k Serbs in whole U.S.???

      Delete
    34. Vaske04:00

      btw I know that Serbian population is not anywhere close to a million (some Serbians say that, especially the Chicago area people lol), but it would be appropriate to say its 500k +/-100k.

      Delete
    35. Anonymous10:57

      @1:50
      Mozda si u pravu, mozda su moji izvori netacni.
      Ali kako god da okrenes, Purger je bezbroj puta naglasavao kako je Hrvatska dijaspora mnogo veca od srpske, a to uopste nije istina. Stavise, ukupan broj Hrvata je srazmeran broju Srba u Srbiji. Ukupan broj Srba se procenjuje izmedju 13 i 14 miliona. Znaci da je Srpska dijaspora izmedju 4 i 6 miliona ljudi, sigurno vise nego Hrvatska koja je ispod 3 miliona ljudi.
      BG | NIC

      Delete
    36. Vaske15:41

      BG | NIC, they obviously lost the argument by claiming that there are 200k Serbs in the whole U.S. How can someone argue that there are 170k Slovens in U.S. and only 200k Serbs. Also who are those 300k Yugoslavs, which I am assuming half are from Serbia in fact. I am not saying that there are more Serbs than Croats in U.S., and I know that for instance here in Canada there are more Croats than Serbs, but at the same time its obvious that the study/stat report was not conduced well. I find it weird that they classified 300k people as Yugoslav which is not a country, and also they identified 170k people as Slavic which again is not a country. YOU GUYS HAVE NO IDEA HOW BAD NORTH AMERICANS ARE IN GEOGRAPHY. I bet those guys who made the stat report don't even know where Serbia or Croatia is.
      btw you can laugh all you want ;)

      Delete
  8. Anonymous16:33

    What was going on with today's Beirut flight? It was late for 2 hours and people missed their connections to CDG, AMS, etc. Would somebody also mind providing us with loads for Beirut, Istanbul, Abu Dhabi, and Tel Aviv. I wonder how those "eastern" routes are doing now?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous16:38

      Tel Aviv is doing bad.
      I remember on one flight there were 8 passengers on board. Lol
      AUH is doing just fine, not sure about Beirut.
      IST is doing well, I think that today's flight had about 150 passengers, not bad for February.
      BG | NIC

      Delete
    2. Anonymous16:39

      ^ 150 passengers in both directions*

      Delete
    3. Anonymous17:13

      I am sure AUH and Beirut will be doing great during summer, and IST is from what I can see doing well. The only route I am worried about is in fact TLV. I would not be surprised if they axe TLV.

      Delete
    4. Anonymous17:24

      I think that they should do that, and launch flights to BCN, LED, OSL or MAD insted.
      I mean the route isn't making money...
      BG | NIC

      Delete
    5. Anonymous20:09

      They already axed the Kosher menu so it might be a sign of things to come.
      Anyway, i wonder why Wizz Air never launched Tel Aviv. They should do it in the case Air Serbia cuts the route, i'm sure they would do just fine.

      Delete
    6. Thank you anonymous 5:26 pm for publishing the OFFICIAL DATA!!!

      It really bugs me when people try to twist was is in fact factual data. The arguments that not all American Serbians declare Serbian ethnicity is true mainly because a lot of the east European migrants who migrated to North America did so 3 to 4 generations back so you are putting the question to 4 generation migrants many of whom have parents or grandparents of mixed marriages but you can also apply the same arguments to all migrant groups.

      So it's not right to artificially inflate the number of Serbian migrants in the US unless you do the same using a similar margin to all migrant groups.

      Delete
    7. Anonymous03:50

      I wonder what does 133 k who said they are slavic, from where they are? Also I find it hard to believe that there are 170k of Slovenians in U.S. and only 190k Serbs so yea I am finding those stats suspicious. Also there is half a million people who identify as Eastern European, the hell. OHH AND THE BEST ONE IS there is 300K YUGOSLAVIANS? Who the hell are those people

      Delete
    8. Anonymous03:52

      realistically we should add 190k Serbs+150k from Yugoslav+25k Slavic+25k Eastern European=390k Serbians in U.S.

      Delete
  9. OT

    Some of OU regional loads for today.

    OU366 ZAGSKP 27PAX DH4
    OU342 ZAGSJJ 78PAX A319
    OU652 ZAGSPU 27PAX DH4
    OU654 ZAGSPU 110PAX A320
    OU656 ZAGSPU 59PAX DH4
    OU662 ZAGDBV 75PAX DH4
    OU664 ZAGDBV 91PAX A319

    JP103 MUCLJU 58 PAX CR9
    JP109 MUCLJU 33PAX CR2

    JP117 FRALJU 74PAX CR9
    JP125 FRALJU 59PAX CR9

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous01:44

      Kako je moguće da admin dozvoljava ove brojeve, a brisao je one Air Serbie jer su isti zadiranje u poslovne podatke Air Serbie?

      Dvostruki kriteriji, ili nalog od Air Serbije koji se bezrezervno poštuje?

      Delete
    2. Anonymous09:37

      slazem se

      Delete
    3. Anonymous10:52

      Air Serbia je naglasila adminu da obrise sve "licne" odnosno tu vrstu podataka o Air Serbiji.

      Delete
    4. This was the last time I was posting any numbers here. Cheers.

      Delete
  10. Anonymous21:30

    Trip report about a couple of airlines including ASL
    http://www.airliners.net/aviation-forums/trip_reports/read.main/262423/

    ReplyDelete
  11. Anonymous21:48

    There is only a marginal financial gain for Etihad to codeshare with Montenegro Airlines. Must be something else behind this story.

    ReplyDelete
  12. Anonymous08:35

    what is the source of the information for the 20 mln euro EBRD loan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. The EBRD in Montenegro, Airports of Montenegro and the Montenegrin government.

      Delete
    2. Anonymous12:15

      this is not clear from the way the article is written; I kindly recommend you use phrases like "the EBRD told Ex-Yu Aviation", for instance, or "the government said in a statement" which will vastly improve the credibility of your sourcing policy; in fact, I definitely noticed you employed that approach in your interview with easyJet where you said (rough quote) "....Taddei told Ex-Yu Aviation"; I don't know why you didn't adhere to this principle in this article as well

      Delete

Post a Comment

EX-YU Aviation News does not tolerate insults, excessive swearing, racist, homophobic or any other chauvinist remarks or provocative posts with the intention of creating further arguments. A full list of comment guidelines can be found here. Thank you for your cooperation.